Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Måndag 30 mars: Dagens största corona-händelser

30 mar, 2020 
Anders Tegnell och tyst minut i Spanien.
Nytt krispaket från regeringen, två teorier kring varför Spanien drabbats så hårt av corona och Socialstyrelsens vädjan inför påsklovet.
Annons

Obs! Du läser en äldre artikel:  Missa inte dagens sammanfattning!

Senaste nytt om coronaviruset

Läget i Sverige:

Antal bekräftat smittade i Sverige: 4 028
Dödsfall: 146
Antal som intensivvårdas/vårdats: 306

Källa: Folkhälsomyndigheten. (Uppdaterat 30 mars klockan 14.02)

Socialstyrelsen vädjar: Stanna hemma i påsk

Under dagens presskonferens gick myndigheterna ut med en uppmaning till kommande påsklovsfirare.

– Utifrån de dagliga bedömningar som Socialstyrelsen gör av hälso- och sjukvården, så vill vi vädja till alla som kan avstå från resor i påsk att göra så, säger Taha Alexandersson, stf krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa vill se tuffare tag från myndigheterna, att man till exempel ska införa vissa förbud, men det är alltså inte aktuellt i nuläget.

– Många vill ha uppmaningar på andra sätt, men vi jobbar inte så. Vi vädjar att vi inte ska belasta regionerna ytterligare, säger Taha Alexandersson.

Annons

Nytt krispaket från regeringen

Regeringen presenterade i dag ytterligare åtgärder för att minska konsekvenserna för jobb och den svenska ekonomin till följd av corona.

Här är några av åtgärderna, uppger TT:

  • Kraven för hur länge man ska ha varit medlem i en a-kassa för att kunna få ersättning sänks, liksom hur länge man måste ha arbetat.
  • A-kassorna får ett tillskott för att hantera nyinskrivna.
  • Den högsta (taket) och lägsta ersättningen (grundbeloppet) i a-kassan höjs tillfälligt.
  • Arbetsförmedlingen får mer resurser till program, bland annat för att förlänga nystartsjobb och andra former av subventioner.

Folkhälsomyndigheten har samlat statistik över corona i Sverige

Nu kan du dagligen följa uppdateringar kring läget gällande corona i Sverige. Folkhälsomyndigheten har lanserat en sida som uppdateras varje dag kl 14 med bland annat antalet sjuka, avlidna och personer i behov av intensivvård.

Här kan du läsa mer om sidan med statistik över corona i Sverige.

Anders Tegnell om Sveriges kurva

På sin dagliga presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att 146 personer dött av coronaviruset i Sverige. Det är en relativt stor ökning från den siffra som presenterades igår, då 110 personer hade avlidit.

– Det kan se ut som ett högt hopp från i går, men det beror på att det har varit helg och att dödsfallen inte har registrerats, kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Annons

Om kurvan över antalet sjuka säger han:

– Vi har fått lite kommentarer om att vi sagt att kurvan över antalet nyinlagda på IVA ser rätt flack ut, det gör den också, men det betyder inte att trycket på IVA är lågt, utan tvärtom. Det kommer hela tiden in många nya patienter och ganska få som skrivs ut.

Två orsaker till att Spanien drabbats så hårt av corona

Spanien är ett av de länder som drabbats allra hårdast av coronaviruset. Landet är nu inne på sin tredje vecka av total karantän – och landet är i princip stängt. Två händelser pekas ut som avgörande för att smittspridningen fick ett så ödesdigert förlopp i Spanien, uppger Aftonbladet:

  • Fotbollsmatchen mellan Atalanta och Valencia i Bergamo den 19 februari. Såväl Valenciaspelare som fans och sportjournalister blev sjuka efter det.
  • Den andra händelsen inträffade på den internationella kvinnodagen. Hundratusentals människor tilläts då demonstrera på spanska gator. En av dem var premiärministerns fru Begoña Gómez, som senare testades positivt för viruset.

Danmark kan öppnas efter påsk

Stora delar av det danska samhället har stängts, men kan gradvis börja öppnas igen efter påsk, sa statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Antalet coronafall ökar långsammare än vad man hade befarat, vilket kan vara ett tecken på att den strategin fyller sin funktion, uppger Frederiksen.

Annons

– Från den dag vi stängde av Danmark har vi nästan stoppat smittspridningen.

Sveriges strategi ifrågasätts utomlands

Sveriges strategi för att hantera coronaviruset, covid-19, och dess spridning har inte bara diskuterats  inom Sverige, utan även i media i andra länder.

I press har man bland annat kunnat läsa rubriker som ifrågasätter varför Sverige inte stänger ner i större utsträckning. ”Sverige är praktiskt taget det enda landet i världen som inte gör allt för att hindra viruset att sprida sig”, skriver till exempel tyska Zeit.

– Sverige sticker ju verkligen ut i jämförelse med andra länder, i och med att man låter invånarna ta ett eget större ansvar, jämfört med vad man har gjort i andra länder. Ingen sitter ju på facit nu, så ingen vet, säger Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi.

Här kan du läsa mer om vad utländska medier skriver om Sverige.

Foto: TT

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut runt om i världen just nu, vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons