Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Malin Persson Giolito om uppväxten med Leif GW Persson: "Hård jargong"

03 mar, 2021 
Malin Persson Giolito och pappa Leif GW Persson.
I sista säsongsavsnittet av Renées brygga TV4 berättar författaren Malin Persson Giolito om relationen till sin kända pappa Leif GW Persson – men också om händelsen som fick henne att satsa på en ny karriär.
Annons
Malin Persson Giolito gästar Renées BryggaBrand logo
Malin Persson Giolito gästar Renées Brygga

Malin Persson Giolito, 52, är inte bara författare och jurist – hon är även dotter till Leif GW Persson, 76, en av Sveriges mest kända poliser och kriminalare och på senare dagar även författare. Mamma är sjuksköterskan Birgitta Leidstrand.

Malin var toppadvokat i Bryssel när hon fick sparken – något som blev startskottet för hennes författarkarriär. Kanske är hon idag mest känd som författaren bakom internationella succén och Netflix-serien Störst av allt, där vi får följa en rättegång kring vad som lett fram till en tragisk skolskjutning.

Malin Persson Giolito i Renées brygga i TV4

Malin är en av gästerna i säsongens sista avsnitt av Renées brygga i TV4 2021, tillsammans med komikern Henrik Schyffert och författaren Björn Hellberg.

Hon minns att Henrik en gång sagt att han så gärna velat bli adopterad av hennes pappa, Leif GW Persson.

– Då tänkte jag "haha, javisst, varsågod", säger hon.

– Efter att ha hängt lite med honom tänkte jag att visst, man kanske kan hänga lite ibland, svarar Schyffert.

Annons

Men när Renée Nyberg frågar Malin om uppväxten är tonen först kärleksfull:

– En trygg uppväxt. Man kan få kosta på sig att vara förlåtande och sådär. Jag har liksom föräldrar som är mycket så, säger hon i programmet, säger Malin Persson Giolito.

Om pappa Leif GW Persson: "Extremt klok människa"

Men det fanns också en annan sida av myntet, som kanske har färgat Malin som person.

– Samtidigt som, asså det är en ganska hård jargong hemma hos oss, säger hon och fortsätter:

– Hela Sverige känner ju till liksom hur min pappa kan uttrycka sig. Och det är väl kanske inte nödvändigt i alla lägen. Då är det väl inte det här "förlåtande" och så. Men det är ju en extremt klok människa.

Renees brygga med Renée Nyberg, Björn Hellberg, Henrik Schyffert och Malin Persson Giolito.
Gänget som gästade säsongens sista avsnitt av "Renées brygga". Foto: TV4

Har man sett Leif GW Persson i tv-rutan, kanske i Efterlyst i TV3 eller mer nyligen som återkommande inslag i TV4 Nyhetsmorgon, så vet man att han kan ha ett ganska hårt och ärligt sätt att uttrycka sig.

Annons

– Man blir ju med jämna mellanrum ganska ordentligt ledsen. Särskilt om man bryr sig om vad han tycker, och det gör jag ju. Och det där, härdar det en? Ja det gör det ju, säger Malin om sin pappa.

– Men det handlar ju, tror jag i första hand, om det här att klara av att få kritik. Det handlar ju om att man på något vis är trygg i att det funkar ändå.

Malin om bråken med maken Christophe Giolito

När pratet går över till relationer och äktenskap får besökarna höra att Björn Hellberg på sina 41 år tillsammans med hustrun Inger bara bråkat EN gång. Då handlade det om att hitta rätt väg till Öland.

Malin Persson Giolito berättar att hemma hos henne är det en annan ton.

– Vi har varit tillsammans i 25 år, det är ändå ganska länge. Vi bråkar varje dag, vi ligger i skilsmässa varje dag, säger hon.

Hon medger att hon överdriver lite, men säger att det är mycket hela tiden med två människor hemma som vill kontrollera allt.

Malin Persson Giolito och Christophe har tre döttrar tillsammans.

Se hela avsnittet av Renées brygga med Malin Persson Giolito, Henrik Schyffert och Björn Hellberg i TV4, onsdag 3 mars kl. 21.00.

Foto: TV4

Annons