Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Lusseballen ska få oss att prata om prostatacancer

14 nov, 2022 

Får det lov att vara en "lusseballe" till kaffet?
Genom att ge den traditionella lussekatten en unik, och tillfällig, form vill Pressbyrån uppmärksamma kampen mot prostatacancer – och få fler att testa sig i tid.

Annons

Under vecka 46 går det att köpa "lusseballar" hos utvalda Pressbyråbutiker i Stockholm. Det är ett initiativ för att stötta Mustaschkampen som pågår under november månad. Målet är att uppmärksamma kampen mot prostatacancer, sprida kunskap och få fler att testa sig i tid.

Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Mål att fler män går och undersöker sig

– Vi vet att många män undviker att undersöka prostatan av olika skäl. Det kan till exempel handla om rädsla eller okunskap. Lusseballen är en perfekt mix av allvar och skoj och kan förhoppningsvis göra det lättare att prata om ett ibland tabubelagt ämne och samtidigt öka medvetenhetsgraden kring vikten av att testa sig i tid, säger Per-Anders Nygård, kampanjledare för Mustaschkampen.

Annons

Viktigt med tidig upptäckt

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform som drabbar omkring 10 000 män varje år. Det är främst äldre män som får diagnosen, ungefär hälften är över 70 år och ett fåtal är under 40.

I ett tidigt skede ger prostatacancer sällan symtom, det kan dröja så länge som 10-15 år innan mannen till exempel får problem med att kissa på grund av att cancertumören trycker på urinröret. Numera har de flesta män som får diagnosen inga symtom alls, de har fått diagnosen efter att ha lämnat prostatablodprovet PSA, skriver Cancerfonden.

Släpps också en "Lusseballe"-låt

Utöver de balle-formade lussebullarna släpps också en Lusseballe-låt, i hopp om att budskapet ska nå så många som möjligt. Vill du lite lättsamt uppmärksamma en pappa, morfar eller farfar att han ska gå och undersöka sig i jul, så har du den texten här:

Lusseballe-låten

Melodi: Lusse Lelle

Lusseballe, lusseballe

Testa baaaaaallen före jul

Lusseballe, lusseballe

Både fröööjdefull och kul

Och när du ääääändå äter ballen

Vill vi pååååminna dig

Du som nuuuu fyllt 50 år, om en jäääätteviktig grej

Lusseballe, lusseballe

Gör Prostatatest idaaaaa´

Det tycker vi alla, alltså både vi på Pressbyrån och Mustaschkampen, låter bra!

Symtom prostatacancer

  • Du kissar lite men ofta.
  • Det kan ta tid innan urinet kommer.
  • Svag urinstråle.
  • Blod i urinen.
  • Prostatacancer som har spridit sig kan också ge ont i skelettet någonstans i kroppen utan att du har skadat dig. Man kan också känna trötthet eller minskad matlust.

Källa: Mustaschkampen/Pressbyrån, 1177
Foto: Creative Commons

Annons