Lottie Knutson: Tänk på det här när du planerar årets semester

Lottie Knutsson och bild från Smögen.

Att planera årets sommarsemester är en riktig utmaning. Frågorna har varit många: Får vi resa, vart och med vilket färdmedel? Ingen vet och saker och ting ändras från en dag till nästa.

I dag (13/5) kom så beskedet att regeringen satt en maxgräns för resor inom landet. Svenskarna uppmanas att inte resa mer än två timmar bort med bil från hemadressen. Detta för att begränsa smittspridningen när vi nu gör upp planer för en sommarsemester inom Sverige.

Att däremot ta sig utanför Sveriges gränser blir troligtvis svårt, menar reseexperten Lottie Knutson:

– Min gissning är att det inte kommer bli någon Europasemester i sommar, däremot kan Sverige komma att öppna upp mer. Vi får helt enkelt gilla läget, säger hon.

För även om reserestriktionerna ut till Europa skulle lättas, kommer det att bli en lång startsträcka innan flyg, tåg och bussar kan fungera som vanligt igen. Vissa flygbolag, som Lufthansa och Finnair, kommer att  kräva att resenärerna ska ha både munskydd och handskar under resan. Andra, som Österrike och Island, kommer att kräva ett särskilt coronatest för flera tusen kronor för att man ska få resa in i landet. Ytterligare andra länder kommer att ha en karantän för inresande.

– Det finns också en risk att vi svenskar blir bestraffade av vissa länder för att vi inte har stängt ner hela landet. Till exempel kan Danmark tänkas att inte låta svenskar komma in i landet som en slags markering, säger Lottie Knutson.

Tipset: Satsa på en hemester

Hon tror att det kommer ta många år innan privatresandet hämtar sig – och tills dess får vi gilla läget. Det behöver dock inte vara det sämsta, istället får vi en chans att hjälpa den svenska resenäringen att hålla sig på fötter.

– På de flesta håll står besöksnäringen med öppna armar och har anpassat verksamheten efter alla nya hygien- och säkerhetskrav. Jag tycker att man ska gynna småskaliga, privata och familjeägda lokala hotell och restauranger som kämpar för sin överlevnad.

Lottie Knutson menar att vi, tack vare vår natur, har unika möjligheter att få en aktiv och hållbar hemester. Hitta det som finns inom de rekommenderade avstånden för dig.

– Det finns så mycket att upptäcka i Sverige, säger hon.

Tänk på det här när du planerar semestern

  • Respektera de statliga myndigheternas råd!
  • Boka resan i tid. De flyg, tåg och bussar som går kan ha begränsat med platser för att vi ska kunna hålla avståndet.
  • Kolla öppettider på sevärdheter. Alla har kanske inte öppnat upp och vissa kan ha ändrat öppettiderna.
  • Personligen skulle jag undvika områden där man undanber sig turister från till exempel Stockholm eller beter sig fientligt mot besökare, vilket tyvärr förekommer på flera platser i landet.
  • Gynna gärna småskaliga lokala verksamheter och odlare.
  • Glöm inte våra spännande städer för en weekend!
  • Kom ihåg att fin vandring, paddling och cykel finns överallt i landet.

Foto: TT

Läs mer:

MåBra reder ut: Hur får man resa just nu egentligen?

Anders Tegnell: Då har vi besked om sommar och semestrar

Semester i Sverige – smultronställen att upptäcka i sommar

Redaktionens tips