Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Löfven: Inga lättnader i Valborg – restriktionerna förlängs

22 apr, 2021 
Det blir inga lättnader i restriktionerna den 2 maj som många hade hoppats på. Så länge skjuts de upp och det här kommer att gälla.
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Smittspridningen är fortfarande mycket hög och belastningen på intensivvården är stor.

– Det blir andra gången vi firar Valborg under en pandemi. Svenska folket har levt under lång tid med begränsningar. Men nu är vi inne på upploppet.

Det säger Stefan Löfven på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Så länge förlängs restriktionerna

Men det blir det inga lättnader i de restriktioner som slutar gälla den 2 maj. Istället förlängs de till mitten av maj då det kommer ett nytt besked.

– Först när smittspridningen går ner är regeringen redo att lyfta restriktioner och vi är inte där än. Därför kommer vi att avvakta, säger Stefan Löfven.

Annons

Restriktionerna ligger alltså kvar och det innebär att regleringarna för restauranger och barer, butiker och gym ligger kvar. Restauranger måste även i fortsättningen att stänga 20.30.

”Det kan vara början på slutet”

Socialminister Lena Hallengren påminner rekommendationerna om att hålla avstånd, använda munskydd och arbeta hemifrån.

– Träffa inte nya människor, håll er i er lilla bubbla. Ju bättre råden följs desto snabbare kan vi lätta på restriktionerna, säger hon.

Hon får medhåll av statsministern:

– Det kan vara så att vi nu är i början på slutet. Nu är det hög takt i vaccinationen, det kommer ännu mer vaccin, men vi måste se till att leva efter rekommendationerna ännu lite till. Vi kan klara av det här och vi ska göra det snabbt, men då gäller det att vi vaccinerar oss och håller rekommendationerna, säger Löfven.

Foto: SVT

Annons