Lisa Nilsson om 2020: Ett av de svåraste och tyngsta åren i mitt liv

Lisa Nilsson tittar bort från kameran.
6 saker du inte visste om Lisa Nilsson
1:22

Efter reklamen: 6 saker du inte visste om Lisa Nilsson

(1:22)

Slå på ljud

Att förra året inte var något toppenår är det nog många som är beredda att hålla med om, inte minst Lisa Nilsson. Pandemin slog hårt mot livescenen, som är artistens levebröd.

När corona bröt ut ordentligt och allt stängde ner var Lisa Nilsson ute och turnerade med föreställningen En kvinna som jag. Efter det har hennes relation till musiken varit komplicerad.
– Jag har haft svårt för att ens spela för mig själv hemma. Det har varit så känsloladdat att hålla på med musik så jag behövde pausa. Det är som att man öppnar dörren åt känsloregistret och jag har behövt hushålla lite med det, för det har varit för mycket känslor det här året för min del. För mycket bortgångar och sorg, säger hon i en intervju med Expressen.

2020 har även inneburit en stor ekonomisk osäkerhet för Lisa Nilsson. Hon berättar att det har funnits andra omständigheter än pandemin som har ställt till det för henne ekonomiskt, men vad vill hon inte gå in på.
– Jag har drabbats av olycksaliga omständigheter som förvärrat en redan kritisk situation, berättar hon.

Hon berättar att hon trots svåra omständigheter har klarat sig utan hjälp, detta tack vare de pengar hon har sparat efter att ha turnerat under många år.
– Då kunde jag känna att jag faktiskt får klappa mig själv på axeln och säga ”bra jobbat, du klarade till och med det här alldeles själv”, säger hon.

Lisa om förlusterna och sorgen 2020

Det har varit ett sorgefyllt år för Lisa Nilsson. I början av förra året gick hennes vän och musikkollega Ajax Olsson bort, bara 56 år gammal. Under sommaren förlorade Lisa även sin mamma som varit sjuk i Alzheimer under många år. I samband med att hennes mamma gick bort skrev hon på Instagram om händelsen.

“Mamma. Nu är det över. Frid över dig. Frid över oss. En emotionell forsränning tog över livet och sommaren, en sådan som bara överlevs om man inte tror sig kunna bemästra strömmarna - utan låter dom göra med en som de vill. Jag följer. Sorgen. Chocken. Allt det överrumplande förvånade. Omotiverat kan tyckas..? Som om vi inte förberett oss i åratal. Som om vi inte redan förlorat varandra i omgångar. Som om vi inte redan lärt oss att härda ut utan varandra. Som om vi inte redan förlåtit allt och varit i det unika moment av här och nu som endast demens kan erbjuda andra än mycket små barn. Du var du. Det var det ingen annan som var.”

När hon idag pratar om sorgen beskriver hon den som något tungt men också fint.
– Det var riktigt många smällar på en gång. Men samtidigt ett vackert år med tid för reflektion, insikt och förändring. Och sorg innehåller ju så mycket kärlek också, säger Lisa.

Livet vänder

Trots ett tungt föregående år börjar Lisa Nilsson se ljuset i tunneln, i alla fall gällande musiken. Lisa har nämligen, 29 år efter att hon slog igenom med singeln Himlen runt hörnet, valts in i Swedish Music Hall of Fame. Där återfinns även andra stora artister som Håkan Hellström, Monica Zetterlund och ABBA.
– Det känns hedrande och peppigt. Särskilt nu under pandemi-perioden har man stundom haft en känsla av att branschen har dött. Finns det någon återvändo? Detta blev minst sagt en uppiggande påminnelse om att karriären och jag finns och lever. Att jag har gjort avtryck med det jag har skapat och att det har ett värde, säger hon.

Utvald läsning