Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Öppna brevet till Linnéa Claeson delas av tusentals: "Vi har normaliserat det onormala"

17 aug, 2017 
AvAnaïs González Cruz
Linnea Claeson. Foto: Cecilia Edström
Efter att ha hört Linnéa Claesons sommarprat skrev författaren och föreläsaren Klas Hallberg ett öppet brev till handbollsspelaren på Facebook.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På sitt Instagramkonto AssholesOnline publicerar handbollsspelaren Linnéa Claeson sexistiska meddelanden som hon får av främmande män – varje dag.

Det populära kontot med nästan 260 000 följare har fått stor uppmärksamhet på nätet, men också gjort att hot om mord och våldtäkt blivit vardagsmat för Linnéa.

Under sitt sommarprat i P1 valde hon att fokusera på just de trakasserier som hon och många andra kvinnor tvingas möta i princip dagligen.

Läs också: Linnéa Claeson tar fajten mot vardagssexismen: ”Jag har fått mitt mod från mamma”

Klas Hallberg, föreläsare och författare, har nu skrivit ett öppet brev till Claeson efter att ha hört programmet, där han bland annat hyllar 25-åringen för hennes mod och civilkurage. På mindre än ett dygn har Facebook-inlägget delats över 1 500 gånger, med nästan 5 500 likes.

I det öppna brevet berättar Hallberg om hur han, ”en medelklasskille från en mellanstor svensk stad”, fostrats till att se grov sexualisering mot kvinnor som en normalitet – precis som så många andra män. Och det med allt från sexistiska ramsor på bandyplanen till porrfilmer som spelades i bussen på väg till bortamatcherna.

Annons

Läs också: Dotterns läxa var sexistisk – så mamman skrev om

Jag har aldrig pratat om dessa helt SJUKA saker som jag betraktade som ”vanliga” under min uppväxt. Dessa sjuka upplevelser har jag istället hanterat med att just normalisera dem, som ett omedvetet försvar mot att inse hur vidrigt det är”, skriver han i inlägget och fortsätter:

Men det gör ju det. Och det är för att alla vi medelmänniskor, alla vi ”normala” har normaliserat det onormala som det riktigt sjuka kan få frodas. Det är vi själva. Vi vanliga. Vi ska göra oss själva uppmärksamma på att vi normaliserat det onormala och vi ska synliggöra det. Först då kommer vi att klara av att reagera i stunden när det händer i vardagen. När vi märker att kollegor får stå ut med sexistiska skämt, mitt framför ögonen, när våra döttrar tränas att förminska sig för att stå ut med grabbars hån, när våra vänner hånar sina partners inför våra ögon etc etc etc i oändlighet.

Läs också: Linnéa Claeson vinner över sexisten SÅ stort 

Läs Klas Hallbergs öppna brev till Linnéa Claeson i sin helhet här:

Läs också: Blake Lively: Sluta säga till små flickor att de kan göra vad som helst 

Foto: IBL

 

I nr 9 av MåBra 2017 kan du läsa en längre intervju med Linnea Claeson.

Annons