Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Linnea Claeson: "Ingen flicka ska behöva få en dickpic"

31 aug, 2017 
AvCecilia Edström
Till slut fick Linnea Claeson nog av alla sexmeddelanden hon fick från män. 
Nu får hon andra att våga säga ifrån, genom sitt uppmärksammade konto på Instagram.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Är det något jag vill inspirera till så är det civilkurage. Det känns som om det pågår en revolution, säger hon.

Kvinnor som syns i sociala medier får inte bara välkommen uppmärksamhet, utan också mängder av snuskiga, sliskiga meddelanden från män.

Det vet handbollsspelaren Linnea Claeson som fått ta emot sexmeddelanden ända sedan hon var 11 år

gammal.

För några år sedan tröttnade hon och startade ett Instagramkonto,

@assholesoneline, där hon visar hur det kan se ut i hennes inbox.

Läs också: Linnéa Claeson kämpar mot vardagssexismen

– Jag kände att jag ville bryta tystnaden. Jag har fått lära mig att allt sådant här alltid ska ignoreras. Om jag blev tafsad på när jag var barn så skulle jag bara vara tyst och inte säga någonting eftersom det bara berodde på att killarna ”gillade mig”. Det var snarare ett problem om man påstod att det var diskriminering, säger hon.

I sina svar avväpnar hon ofta med en humoristisk underton vilket, som hon själv säger, har blivit hennes sätt att överleva.

Annons

– Det gör att det blir lite mer lättsmält. Ska jag till exempel prata om alla gånger jag har varit rädd när jag går hem på natten så måste jag få skämta, annars orkar jag inte. Det blir för tungt, säger hon.

Läs också: Sexistiska män får oftare psykiska problem

Linnea har på senare tid vuxit fram som en förebild och fått många runt om sig att våga ryta ifrån. Modet att stå upp för sig själv och sina medmänniskor har hon haft i alla tider.

– Men alla måste hitta sitt sätt att göra det. För mig är det mycket humor, vara rättfram och sticka ut hakan. För andra kan det vara något annat, som att säga ifrån när någon drar ett sexistiskt eller rasistiskt skämt, ringa polisen eller knacka på om man hör något misstänkt från grannens lägenhet, kanske blir en kvinna slagen därinne. Det gäller att se sig om och bry sig om sin omvärld i det lilla och i det stora.

Annons

Uppmärksamheten runt henne har varit enorm. Hennes Instagramkonto har numera 220 000 följare och hon har bland annat blivit utsedd till framtidens mäktigaste person av Tjänstemännens centralorganisation, TCO. Linnea har även pratat inför riksdagen, på Socialdemokraternas kongress och i radions Sommarprogram. Men hon känner ingen oro för att inte orka med – trots att hon även pluggar juridik.

Läs också: Linnéa Claeson vinner över sexisten SÅ stort

– När jag känner mig hotad och är rädd och ledsen tänker jag på nästa generation tjejer. Jag fick en kukbild när jag var elva år, och det ska inte nästa generations elvaåringar behöva få. Det kostar för oss i dag men samtidigt är det många som banat väg för oss och slagits för våra rättigheter, för att jag exempelvis ska kunna vara handbollsspelare och jurist. Nu är det vår tur!

Foto: Cecilia Edström

 

Linnea Claeson

Ålder: 25 år

Bor: Stockholm

Gör: Pluggar till jurist och spelar handboll.

Aktuell: Driver Instagramkontot

@assholeonline med drygt 220 000 följare.

 

Dotterns läxa var sexistisk – så mamman skrev om

Läs också: Dotterns läxa var sexistisk – så mamman skrev om

 

Annons