Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Linda Bengtzing om misstänkta diagnosen: Ser det som en superkraft

10 jun, 2021 
Lind Bengtzing i en röd tröja.
Att den folkkära artisten Linda Bengtzing är grym på att producera schalgerdängor vet många, men det finns andra delar av henne som inte är lika välkända. Nu öppnar hon upp sig om uppväxten, om varför hon går i terapi och om den misstänkte diagnosen.
Annons
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"Brand logo
Sarah Dawn Finer om sin adhd-diagnos: "Sorgligt att det tagit sådan tid"

Linda Bengtzing är uppväxt i Gullspång i Skaraborg med sin mamma, pappa och bror. I podcasten Bathinas skilda möten med mångsysslaren Bathina Philipsson öppnar artisten upp sig om uppväxten som hon beskriver som tuff men lycklig. Linda berättar att hon ofta vaknade ensam hemma eftersom föräldrarna jobbade mycket.
– Jag fick göra min egen frukost, det har jag gjort sedan jag var ganska liten. Jag tror inte det har skadat mig, säger hon

Uppväxten har dock inte enbart inneburit ensamhet och mycket ansvar. Artisten berättar att familjen alltid haft besök och att det varit fullt hus varje middag.
– Det har gjort mig väldigt osvensk. Och därifrån kommer sidan att ingen ska känna sig ovälkommen, ibland kanske jag inte har någon lust med den personen men den ska ändå alltid känna sig välkommen, säger hon.

Annons

Linda om upptäckterna i terapin

Sedan några år tillbaka går Linda i terapi. Det hela började med att en nära familjemedlem till henne blev svårt sjuk.
– Jag kände att det här kommer jag inte kunna ta mig igenom om inte jag inte får hjälp. Jag tänkte: nu ska jag bära så mycket åt så många, så då tog jag hjälp, säger berättar hon.

Linda menar att terapin var bra att för att ta sig igenom krisen och att den dessutom gett henne en hel del insikter.
– Terapin har fått mig att förstå att jag har oändligt massa brister som hindrar mig från att leva fullt ut, säger artisten.

Bathina frågar vad det är för brister.
– Jag kunde vara smått bitter. Jag har haft många dåliga relationer och tänkt att det var alla andras fel, mycket vara alla andras fel – men ganska snabbt insåg jag att mycket var mitt eget fel.

Terapin har också gett insikten om en eventuell diagnos, Lindas terapeut benämner nämligen Linda som ett klassiskt ADHD-barn när hon hör om hennes uppväxt. Linda själv har tänkt tillbaka på sin uppväxt och känner sig osäker på diagnosen. När hon får frågan om hennes terapeut kan ha fel säger hon:
– Kanske, men det kan ju finnas olika sidor av ADHD-myntet. Jag har aldrig utrett det här själv för att jag ser det som, som många säger – en superkraft.

Annons