Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Leif GW Perssons mörka tid: ”Stoppade pipan i munnen”

30 nov, 2022 
Leif GW Persson
Den uppmärksammade Geijeraffären tog hårt på Leif GW Persson.
Det blev så pass mörkt att han var nära att ta sitt liv.
Annons

I en intervju med Malou von Sivers öppnar kriminologen Leif GW Persson upp och en period i livet när han mådde så pass dåligt att han vara nära att ta sitt liv. Han var 32 vid tidpunkten och Geijeraffären hade uppdagats.

10 grejer du kanske inte visste om Leif GW PerssonBrand logo
10 grejer du kanske inte visste om Leif GW Persson

Dagens Nyheters journalist Peter Bratt avslöjade att en tidigare justitieminister köpt sex av prostituerade och att det hela kunde vara en risk för rikets säkerhet på grund av eventuella utpressningsförsök.

Uppgifterna dementerades av bland andra Olof Palme. Det läckte också ut att GW var tidningens källa, något som ledde till att han fick sparken som expert och rådgivare åt rikspolisstyrelsen.

Leif GW Persson om självmordsförsöket

Efter det åkte Leif GW Persson till sin jaktstuga med geväret.

Annons

– Det var så kallt kommer jag ihåg, det var minusgrader i stugan. Jag hade satt mig på golvet och stoppat in pipan i munnen och då kylde den mot gommen och då gjorde jag så, säger han och visar hur han drog vapnet ur munnen.

Han fortsätter:

– Sen satt jag och skakade någon timme och sedan åkte jag hem. Sen låg jag i sängen över jul och nyår.

Malou von Sivers undrar vad det var med situation som gjorde att han gick sönder så mycket att inte längre ville leva.

– Jag upplevde det som djupt orättvist. Jag hade verkligen inte förtjänat det. Och att de sedan gör någon slags hjälte av mig 30 år senare. ”Mannen som avslöjade” och så vidare. Det är fullkomligt ointressant för det höll på att ta kål på mig rent bokstavligt, säger han i Malou möter och berättar vidare att Olof Palmes ord om honom tog väldigt hårt:

– På ett möte på Pressklubben så beskrev han den här uppgiftslämnaren som en råtta med långa, gula betar och en naken svans. Och jag kände inte igen mig i den beskrivningen. Så jag var inte så glad i honom heller, faktiskt.

Leif GW Perssons hämnd efter Geijeraffären

Leif GW Persson skulle dock få sin revansch. Han gav ut en bok som hade kopplingar till Geijeraffären.

– Den handlade märkligt nog om en justitieminister som gick till prostituerade, och vilka utpressningssituationer en sådan kan hamna i. Grisfesten hette den och blev bästsäljare det året, säger han och tillägger:

– Det var en kul tid och det gick fort att skriva.

4 svenska kändisbråk vi minnsBrand logo
4 svenska kändisbråk vi minns

Foto: TT

Annons