Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Därför ska du aldrig lämna din vattenflaska i bilen

25 maj, 2020 
Att man inte ska lämna barn och husdjur i en varm bil vet de flesta – men det finns fler saker som inte bör lämnas i hettan. Din vattenflaska, till exempel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

På sommaren när värmen stiger är vi nog många som gärna har en vattenflaska med oss lite varstans – när vi ska ut och gå, när vi ska på picknick eller utflykt. Och det är nog inte omöjligt att den kommer med i baksätet eller baklyckan på bilen.

Men det kanske du kommer vilja sluta med efter att ha läst det här!

Batteriteknikern Dioni Amuchastegui berättade i ett Facebook-inlägg hur kan under en lunchrast såg hur det kom rök från passagerarsätet fram i hans bil. När han tittade närmare såg att han röken kom från under en vattenflaska som låg där.

Det visade sig att den genomskinliga plastflaskan hade blivit som ett förstoringsglas, och bröt ljuset som lös på den utifrån på ett sätt som skapade en stark, varm ljusstråle ned på sätet.

Annons

Han hade tur och kom undan med två små brännmärken på lädret i bilen.

Kan orsaka en brand

Och brandexperter instämmer i att den här typen av flaskor i bilar kan vara en fara under soliga dagar. Under ett test som utfördes av en brandstation i Oklahoma, USA, kunde man visa att strålen som kan uppstå genom en vattenflaska kan bli över 120 grader celsius (250 grader fahrenheit).

”Solljuset använder vätskan och det genomskinliga plastmaterialet för att skapa en fokuserad stråle och kan absolut orsaka en eld”, säger David Richardson, en av brandmännen.

De säger också att risken att det här händer är väldigt liten, men för att minska risken till ett minimum för att man antingen ta med sig flaskan ut ut bilen – eller lägga den så att den inte ligger i direkt solljus.

Se upp med handsprit

Något många kanske också har i bilen just nu är handsprit, eftersom handhygienen är ett viktigt vapen i kampen mot det rådande coronavirusets spridning. Och här är faran kanske ännu större. Att lämna en flaska handsprit i en varm bild och i direkt solljus kan i värsta fall leda till en explosion.

Annons

Pensionerade brandbekämparen Sherrie Wilson, från Dallas, berättade för Daily Mail hur alkoholbaserad handsprit kan ge upphov till explosioner:

– Om handspriten öppnas i ett mindre utrymme, som inuti en bil, och släpper ut alkoholångor så kan den explodera, säger hon.

– Om det sedan introduceras statisk elektricitet i bilen, och det kan bara vara att någon hoppar in eller drar på sig en tröja, så kan alkoholångorna explodera.

Källa: Prevention, Daily Mail   Foto: TT

Läs mer:

Coronaviruset: Så gör du WHO:s recept på handsprit

Så ofta måste du tvätta händerna för att slippa corona

Stekte ägg i bilen – för att visa föräldrar hur varmt det blir

Annons