Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Nya lagen kan ge delad vårdnad på husdjur vid skilsmässa

07 jan, 2022 
Ägare med sin hund och katt

Nyligen trädde en ny lag i kraft i Spanien som innebär ett helt nytt juridiskt fokus på våra husdjur. Experten tror att liknande lagstiftning kan komma till Sverige. Så här fungerar lagen.

Annons
8 kändisar som älskar sina husdjur (MÅBRA)Brand logo
8 kändisar som älskar sina husdjur (MÅBRA)

Onsdagen 5 januari trädde en ny lag i kraft i Spanien vilken formellt slår fast att husdjur är ”levande, kännande varelser” och inte några objekt, det rapporterar SVT. Denna lagförändring leder i sin tur till att familjerätten måste se till att våra älskade hundar, katter och andra husdjurs bästa tas hänsyn till i händelsen av en skilsmässa.

Experten tror på att liknande lagstiftning kan komma till Sverige. Så här kommer den spanska husdjurs-lagen att fungera.

Skilja sig med hund eller katt i Sverige

I Sverige är djur i juridisk mening lösegendom, vilket innebär att husdjuret vid en eventuell skilsmässa kommer hanteras på samma sätt som exempelvis en bil eller möbel.

Ofta är det den som betalat för hunden, katten eller vilket djur det nu än kan röra sig om – som får vårdnaden vid en separation. Något som förstås kan leda till bråk, eftersom den icke betalande parten ofta ändå tagit hand om djuret och troligen fäst sig vid sin håriga familjemedlem.

Annons

Nya lagen om husdjur i Spanien – så funkar den

Lagen som träder i kraft bygger på ett förslag från spanska premiärministern Pedro Sánches socialdemokratiska parti PSOE och regeringskollegorna i vänsterpartiet Podemos. Spanien är ett av flera länder som under de senaste åren infört den här typen av lag, där man formellt erkänner djur som kännande varelser, vilket man menar på ska hjälpa till i ”vårdnadstvister” om husdjur.

Lagen gör så att husdjuret vid en skilsmässa eller ägares bortgång ska hanteras på i princip samma sätt som barn. Om delad vårdad bedöms vara bäst för hundens eller kattens välbefinnande kan detta beslutas om. Ska en part tilldelas vårdnaden behöver denna kunna garantera att djuret kommer tas väl hand om, och har man någon form av historik av vanvård av djur kan man nekas vårdnad.

Kommer den spanska lagen till Sverige?

Advokaten Frida Treschow har särskild erfarenhet av juridiska frågor som rör djur. SVT Nyheter frågar henne om hon tror att den här lagen kan tänkas komma även till Sverige varpå hon svarar:

– Ja, det är nog inte helt främmande, även om vi inte riktigt är där idag, med tanke på att djurens ställning i samhället hela tiden får en större position och viktigare ställning. Även nu när den här frågan uppmärksammas i Spanien. Många som vänder sig till oss är just i den här situationen, det är en familjemedlem, så man är förtvivlad när det här inte fungerar, säger Treschow.

Källa: SVT
Foto: TT

Annons