Bevisat igen! Kvinnor kör säkrare än män

Kvinna i skinnjacka och hjälm kör motorcykel på väg genom vackert landskap.

Kvinnor kör säkrare än män. Det visar en engelsk undersökning som nyligen publicerades i Injury Prevention.

I den nya studien tittade engelska forskare närmare på 14 425 trafikolyckor med dödlig utgång som inträffat mellan 2005 till 2015. Allt för att kolla vilka typer av fordon som var inblandade i flest av olyckorna per körd kilometer – men också på vilka som körde dem.

Vilka fordon är inblandade i flest dödsolyckor?

De fordon som var inblandade i flest olyckor var bilar och taxibilar. Men om man kollar på vilka som råkat ut för flest dödsolyckor, med tanke på hur långt de kört så var andra fordon värre. Bussar och lastbilar råkade ut för fem gånger så många dödsolyckor per kilometer än bilar. Motorcykel hade också dålig statistik med 2,5 dödsfall per körd kilometer.

Säkraste fordonet var cykel med bara ett dödsfall per en miljard cyklade kilometer.

Orsakar män eller kvinnor flest dödsolyckor?

Men siffrorna visade också att kvinnor kör säkrare än män.

Kvinnliga förare var inblandade i färre dödsolyckor med alla fordon, utom med bussar. Till exempel råkade manliga lastbilsförare ut för ungefär fyra gånger så många olyckor med dödlig utgång som sina kvinnliga kollegor. Och manliga motorcyklister löpte 12 gånger högre olycksrisk än kvinnor som körde motorcykel.

Forskarna har inte gjort någon analys vad det beror på, men går i ett pressmeddelande ut och uppmanar beslutsfattarna att arbeta för mer jämn könsfördelning bland yrkeschaufförer:

”Vi föreslår att beslutsfattare ska överväga att fatta beslut som ökar könsbalansen i yrken där man förväntas framföra motorfordon, med tanke på att det är större sannolikhet att andra trafikanter blir dödade om män kör, än om kvinnor kör”, skriver de.

Varför är kvinnor säkrare förare?

Men det här känns inte så nytt, kanske du tänker. Nej, det har kommit flera undersökningar  som pekar på att kvinnor är bättre bilförare än män.

MåBra har till exempel skrivit om att kvinnor är bättre på att hantera distraktioner i trafiken och därför råkar ut för färre olyckor. Det visade en studie härom året.

Dessutom är män inblandade i fler trafikolyckor än kvinnor, även i Sverige. Olyckorna där män kör är dessutom ofta allvarligare. En teori är att det beror på att män ser bilkörning som en sport, medan det för kvinnor mest är ett sätt att ta sig från en punkt till en annan.

Källor: Injuryprevention, cnn,  New York Times

Läs mer:

Trevlig eller oförskämd på bilvägen – bilen avslöjar dig

Småsyskon är bättre bilförare

Mina föräldrar dog när vi krockade med en älg

Redaktionens tips