Tittarnas kritik mot nya Ica-reklamen med Björn Kjellman och Suzanne Reuter

Björn Kjellman och Suzanne Reuter i Ica-reklamen.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Det var strax före årsskiftet som det meddelandes att Loa Falkman skulle ta farväl av rollen som "Ica-Stig" i Icas populära reklamserie. Han var med i reklamfilmerna i sex år – trots att han från början bara tänkte vara med under ett års tid.

– Jag har hållit på med det här i sex år och jag känner kanske att det är dags att lämna över den här kavajen. Ut med det gamla, in med det nya skulle man kanske kunna säga, sade Loa Falkman i sin sista reklamfilm.

Suzanne Reuter och Björn Kjellman om pengarna från Ica-reklamen

Men först ut som Ica-stig var Loas företrädare, Hans Mosesson, som bar kavajen i hela 13 år!

Ica får kritik på Facebook

I slutet av januari 2021 kom beskedet att Loa Falkmans efterträdare blir skådespelaren Björn Kjellman – OCH Suzanne Reuter, som antar den nya rollen som "Ica-Stina".

Det nya radarparet har hunnit känna in de nya rollerna i drygt en månad nu. Varje vecka kommer ett nytt "avsnitt", som inte bara visas mellan tv-programmen i linjär-tv, utan också läggs upp på Icas Facebook-sida.

Och där visar kommentarerna att tittarna inte är helt nöjda med förändringen.

”Är detta början till slutet av ICA-reklamen, folk slutar och hoppar av och byts ut på löpande band...”, kan man bland annat läsa.

”Nej ICA detta är inte roligt alls! Vart tog den gamla ICA reklamandan vägen?”, skriver en annan.

Vanlig reaktion, enligt skaparen

Men de negativa kommentarerna oroar inte Frank Hollingworth, creative director på reklambyrån King, som är en av skaparna bakom Icas reklam.

”Vi har sett det varje gång vi har rört om i såpan, till exempel när Jerry började, när vi introducerade nya Cindy och vid förra Stig-bytet.”, skriver han i ett mejl till medietidningen Resumé.

Björn Kjellman stoppas från Melodifestivalen – efter 19 år

Även Gabriella Ohlzon, som är pressansvarig på Ica, menar att förändringar kan vara ett känsligt ämne, och att hon hoppas på en positiv utveckling:

”Vår förhoppning är att vi ska kunna visa på en tydligare bredd och djup i våra nya karaktärer och vi hoppas såklart att de ska tas emot väl av publiken när de får möjligheten att känna våra nya karaktärer mer”, skriver hon till Resumé.

Tidigare kritik mot Ica-reklamen

Redan när besked om vilka ersättarna för Loa Falkman skulle bli fick Ica kritik – för att vara för ha en bristande mångfald, och för stor del vita personer. Daniel S. Ogalde, kommunikationsstrateg och grundare av Mångfaldsrådet, skrev en debattartikel i Resumé:

"Vare sig det är Ica-Stig eller Loa Falkman vi pratar om så är vitheten slående *ähum*, jag menar likheten genomgående med de som nu tar över. För inte bara tycks valet av Björn Kjellman och Suzanne Reuter som ett könsbalanserat substitut, vara ett tecken i tiden, utan också en bekräftelse av lika många farhågor. En där en homogen bransch tycks reproducera just homogen kommunikation".

Ica-Cindy slutar – är gravid

Nyligen kom också beskedet att Joanna Eriksson slutar som "Ica-Cindy". Vi har tidigare sett henne i bland annat humorprogrammet "Partaj", där hon ibland spelat prinsessan Madeleine.

Nu väntar däremot en ny roll för 31-åriga Joanna: den som mamma. Nyligen la hon ut en bild på Instagram där hon visar upp den växande magen.

”Allt har sin tid & nu är mitt sikte inställt mot nya projekt! Första anhalt och min nya ”arbetsgivare” kan ni skymta på den här bilden”, skriver hon till bilden.

Foto: TT, ICA

Redaktionens tips

Den första Ica-Stig om efterträdaren: ”Ingen klår originalet”

Förklaringen till ledtrådarna om Ica-Stig och Ica-Stina

Dela på: