Nytt scenario: "Kan bli en kraftig tredje våg under våren"

Restriktioner under sportlovet 2021 — det här gäller
Slå på ljud

Under en presskonferens på torsdagseftermiddagen meddelade statsminister Stefan Löfven att restriktionerna kring alkoholstoppet på krogar och restauranger kommer att förlängas. Denna gång förlängs förbudet till och med den 28 februari, och tanken är att förbud mot att servera alkohol efter kl 22 kommer att fortsätta gälla.

Även andra restriktioner kring kultur och evenemang står kvar, förutom att idrottsaktiviteter för ungdomar i gymnasieåldern ska sätta igång igen.

Tredje våg av corona – trots vaccinationerna

Samtidigt meddelar Folkhälsomydighetens generaldirektör Johan Carlson att man har jobbat fram nya scenarion för hur pandemin kan arta sig, och det ser inte enbart ljust ut.

– Smittspridningen är fortfarande allvarlig. Vi har en successivt sjunkande smitta i landet. Den har förvisso stannat av på vissa håll i landet. Stickprovsundersökningar har visat en relativt hög andel av den brittiska mutationen, säger han.

Ännu är det tidigt och svårt att dra slutsatser kring mutationerna, med de kan – i kombination med att vi slutar följa restriktionerna lika hårt som vi har gjort – leda till en ännu en våg av smittspridning av coronaviruset och covid-19.

– Det här skulle kunna leda till en tredje och kraftig våg, säger han.

Räcker de restriktioner som finns idag för att hålla en tredje våg borta?

– Om alla följer reglerna och restriktionerna väl räcker det långt, sen får vi se hur långt det räcker. Problemet är att det är svårt för människor att hålla ut. Man behöver inte hela tiden lägga på nya förbud, utan måste se till att de som finns följs, säger Johan Carlson.

Nya scenarion från Folkhälsomyndigheten

Under en presskonferens med Folkhälsomyndigheten under torsdagen förklarade Anders Tegnell de tre nya scenariona, som sträcker sig fram till april-maj, lite närmare. Här har man inte haft den pågående vaccinationerna i åtanke.

Scenario 0

Scenario 0, coronaviruset.

Här är ett scenario som utgår från att vi följer restriktionerna som vi gjort under jul och nyår, som nu gjort att vi sett en sjunkande smittkurva. Här kommer inte den brittiska, mer smittsamma mutationen att göra skillnad för utfallet.

Scenario 1

Scenario 1, coronaviruset.

Den här kurvan är framtagen utifrån att vi börjar träffa människor i samma utsträckning som vi gjorde i höstas, strax innan andra vågen. Det blir då fortsatt många smittade en tid framöver, och ett högt tryck på vården.

Scenario 2

Scenario 2, coronaviruset.

Här har vi en kurva som visar hur det kan gå om vi släpper på hur vi följer restriktionerna och träffar människor som vi gjorde i somras, när kurvan var som lägst. Har kan även den brittiska mutationen spela en större roll då den får rejäl spridning. Som vi ser kan den tredje våg i detta scenario börja väldigt snart – inom bara ett par veckor.

Hårdare restriktioner väntas

Regeringen förbereder nu ytterligare åtgärder som ska kunna riktas mer specifikt mot olika platser och aktiviteter.

– Nu förbereds även för att kunna stänga ner butiker, gym och restauranger. Det är viktigt att vi är förberedda, säger socialminister Lena Hallengren.

Man har även tagit fram ett förslag på smittskyddsåtgärder för tåg och bussar i fjärrtrafik, alltså vid längre resor.

Foto: TT

Utvald läsning