Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Konstnären vänder på könsrollerna i gammal sexistisk reklam

24 jan, 2018 
Sexistisk reklam och tveksamma kampanjer existerar än i dag, men om det är till någon tröst har vi kommit ganska långt jämfört med hur reklamen kunde se ut under 1900-talets mitt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den libanesiske konstnären och fotografen Eli Rezkalah har grävt i arkiven för att hitta sexistisk reklam, och av mängden bilder att döma verkar det inte ha varit särskilt svårt. I fotoserien In a Parallel Universe har han bytt ut könsrollerna i den gamla reklamen, och resultatet talar sitt tydliga språk.

Läs också: Därför är jämställdhet nyckeln till lycka

”Jag försökte föreställa mig ett universum där rollerna är ombytta och där män får smaka på sin egen giftiga medicin”, skriver han på sin hemsida.

Rezkalah fick idén till bildserien förra året. Han hade varit på en thanksgiving-middag med ett antal farbröder som satt och gjorde sig lustiga över att kvinnor passar till att laga mat, ta hand om hemmet och utföra andra ”kvinnliga plikter”.

”Även om jag är medveten om att det synsättet inte finns hos alla män var jag förvånad över att det fortfarande existerar så öppet”, förklarar han.

Läs också: Studie: Jämställda par har det bättre i sängen

Annons

Bilden nedanför, till vänster, är en reklam för kostymbyxor från Mr. Leggs som publicerades 1962. I texten nedanför rubriken går det att läsa:

”Trots att hon var en tiger-kvinna behövde vår hjälte inte avlossa något skott för att golva henne. Efter en blick på hans Mr. Leggs-byxor var hon redo att låta honom trampa på henne.”

Utbytta könsroller, ena från 50-talet och andra från i dag.

Och här nedanför visas en reklam från Chemstrand Nylon för nylonstrumpbyxor, publicerad på 1940-talet.

Läs också: De lär unga killar om sexism

Annons

”Om din make får reda på att du inte testar om kaffet är färskt”. Den här bilden gör alltså reklam för kaffe och är från 1940-talet.

”Oroa dig inte, älskling. Du brände inte ölen!” Ölmärket Schlitz, 1940-tal.

Annons

Och slutligen, här har vi en slipsreklam, även den från 40-talet, som lyder: ”Visa henne att det är en mans värld”.

Läs också: Kritikstorm mot sexistiska förstasidan – som fokuserar på politikernas ben

Annons