Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

9 saker du vill veta om HBO-dokumentären "Knutby: I blind tro"

01 apr, 2021 
Sara Svensson och Helge Fossmo i dokumentären Knutby: I blind tro på HBO.
Den omtalade dokumentären Knutby: I blind tro släpps på HBO i april, och den kan ge oss en helt ny bild av vad som hände 2004. Vi får bland annat se nya intervjuer med barnflickan Sara Svensson och pastorn Helge Fossmo.
Här är nio saker du vill veta om dokumentären!
Annons
Knutbydramat - som skakade SverigeBrand logo
Knutbydramat - som skakade Sverige

Natten till den 10 januari sköts Alexandra Fossmo till döds i sitt hem i den lilla byn Knutby i Uppland. Hennes granne Daniel Linde sköts även han i sitt hem, men överlevde.

Två personer dömdes för dådet: Familjens barnflicka Sara Svensson, och pastorn Helge Fossmo – Alexandras make. Under polisutredningen började man nysta upp en historia som inte var det svartsjukedrama det ursprungligen såg ut som.

Intervjuer med Sara Svensson och Helge Fossmo

Fallet är ett av de mest uppmärksammade i svensk kriminalhistoria, med en sekt som dyrkade "kristi brud" – även blev känd som Åsa Waldau – och höll på med hjärntvätt och sexuella riter.

2011 kom Sara Svensson ut från rättspsyk, och Helge Fossmo kommer ut från sitt nu tidsbestämda livstidsstraff i år, 2021. Nu släpps även en dokumentär om fallet i sex delar på streamingtjänsten HBO Nordic, som har premiär den 4 april. Här är några saker du vill veta om dokumentären Knutby: I blind tro.

9 fakta om HBO-dokumentären Knutby: I blind tro

  1. Bakom dokumentären står de prisbelönade journalisterna Anton Berg och Martin Johnson, som också gör kriminal-podcasten Spår. Knutby-målet hade kunnat vara ett avsnitt i podden, men det fanns så mycket att gräva i och berätta att Anton och Martin ville göra något större kring just det här fallet.
  2. Regisserat dokumentären har Bron-regissören Henrik Georgsson gjort, som även gjort dokumentären Stieg Larsson – Mannen som lekte med elden.
  3. I dokumentären får vi ta del av material som inte offentliggjorts tidigare, samt se nya intervjuer med både barnflickan Sara Svensson och pastorn Helge Fossmo.
  4. Skaparna avslöjar att de inte tidigare insett vilken enormt stor roll Åsa Waldau hade i sekten: "De var övertygade om att Åsa Waldau var en gudomlig människa, det var en rätt omtumlande insikt att göra. Jag har aldrig mött så många trasiga och traumatiserade människor som under arbetet med den här serien", säger journalisten Martin Johnson till Dagens Nyheter.
  5. Det framkommer att det finns en hel del skillnader i den fysiska bevisningen och de inblandades vittnesmål. Till exempel står det att Alexandra sköts med ett "påsittande skott" alltså att pistolen hölls mot hennes huvud, men enligt Sara var hon aldrig så nära. Inte heller spåren i snön stämmer med hennes vittnesmål om hur hon rörde sig den natten.
  6. Skaparna fick ut det filmade rekonstruktionsmaterialet oredigerat, med hjälp av en fullmakt från Sara Svensson. Polisen ville först inte lämna ut det med hänvisning till att det skulle kunna skada Sara. När de väl fick se det blev de chockade över hur mycket materialet skiljde sig från det redigerade materialet som visades i rätten.
  7. Man drar också paralleller till Quick-rättegången. I det oredigerade filmmaterialet ser man att polisen ger Sara Svensson instruktioner, att de övar och tar om vissa förlopp – och det är något polisen fick kritik för att ha gjort i fallet med Sture Bergwall, som fälldes för åtta mord han senare friades för.
  8. Åsa Waldau, som verkar ha haft en central roll i Knutby-sekten, har valt att inte delta i dokumentären. Till dokumentärteamet skrev hon ett brev där hon bland annat skrev ”Att försöka svara på förtal och kränkningar från Helge och Sara känns bara för mycket. Både jag och mina anhöriga mår dåligt av detta”.
  9. Helge Fossmos advokat Anton Strand började jobba på en resningsansökan för Fossmo efter att ha fått se den oredigerade rekonstruktionsfilmen. Även om han kommer ut från sitt 17 år långa straff nu i april 2021 så skulle en resning betyda mycket för honom på ett personligt plan och skulle kunna innebära ett skadestånd.

Källa: Dagens nyheter, HBO Nordic, Expressen, SVT Foto: HBO Nordic

Se trailern för Knutby: I blind tro här:

Annons