Kjell Lönnå är död – familjen berättar om sorgen

Kjell Lönnå och hans fru
1:31

Efter reklamen: 5 snackisar från veckan som gått

(1:31)

Kjell Lönnå har somnat in. Familjen bekräftar dödsfallet i Sundsvalls Tidning.

”Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Det var senast lördagen den 7 maj som Kjell Lönnå stod på scenen, för allra sista gången, under konserten Caprice.

”I lördags stod han på scenen och gjorde det han älskade mest, att vara mitt i sången bland sina körer. Nu finns han inte längre bland oss. Han är bortom bergen och blommorna, men inte bortom sången. Alltid i sång”, skriver familjen till ST.

kjell lonna kor

Kjell Lönnå med en av sina körer.

Bertil S-son Åberg / SVT

Kjell Lönnås liv

Kjell Lönnå har, under årens lopp, blivit en körprofil i Sundsvall – och i hela Sverige. Han har lett Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och Confetti. Julkonserten Julton har blivit en klassisk, och mycket älskad, tradition i hemstaden Sundsvall. Dessutom har han programlett ett antal program i tv, bland annat Lönnå med gäster och Lekande lätt. Kjell Lönnå födded den 13 juli 1936 i Smedjebacken i Norrbärke församling i Dalarna. Hans far var baptistpastor och hette Titus Lönnå. 1948 flyttade familjen till Sundsvall och redan 1953, vid blott 17 års ålder, bildade Kjell Lönnå en ungdomskör. Under åren har körledaren också jobbat en hel del med bild och form. Han arbetade som typograf och utbildade sig till reklamtecknare. Mellan 1957 och 1981 arbetade han som musik- och teckningslärare i Sundsvall. Därefter började han producera radio.

Under åren har Kjell Lönnå byggt upp ett imponerande cv. Trots att han fyllt 85 hade han inga planer på att gå in pension.

Kjell Lönnå somnade in under tisdagkvällen. Han blev 85 år gammal.

Mats Andersson/TT

– Nej, nej. Jag brukar kalla mig passionär, har Kjell berättat i en intervju.

Kjell Lönnå har, i flertalet intervjuer, berättat om sina känslor för körsång. Han minns första gången han sjöng i kör, tydligt.

– Det var rena berusningen, en underbar känsla av samhörighet. Det här skulle jag hålla på med resten av livet, bestämde jag mig för.

Och precis så blev det. Kjell gjorde det han älskar. Ända till slutet.

Kjell Lönnås fru

En höstdag 1965 var Kjell ute på turné och fick upp ögonen för en ung kvinna i publiken.

– Dels var hon vacker och när jag i pausen pratade med henne och fick veta att hon gick på Konstfack och var dotter till en kyrkoledare blev jag ännu mer intresserad. Jag hade ju gått Beckmans reklamtecknarskola och var son till en baptistpastor. Att Ulrika dessutom antog utmaningen att sjunga när jag i pausen satte mig vid pianot gjorde mig alldeles paff. Hon sjöng riktigt bra, men inte som en solist, minns Kjell i en intervju i Expressen.

Han skrev ett flertal kärleksbrev till Ulrika, men svaren uteblev.

– Ulrika ville väl hålla mig på halster. Först tre månader senare fick jag ett julkort och där stod det bara "God jul/Ulrika".

Efter att ha mötts på nyår blev de ett par.

– Sedan dess har det varit vi, har Kjell slagit fast.

Kärleken har hållit, i alla år.

kjell lönnå fru

Kjell Lönnå med sin fru Ulrika.

Karin Törnblom/TT

– Det finns än i dag en attraktion och trånad när jag ser henne, menar Kjell.

Paret har delat sin tid mellan lägenheten i Sundsvall och sommarhuset på Alnö.

I en intervju har Kjell berättat att han levt ett aktivt liv.

– Då jag i 25 år arbetade som lärare sprang några kolleger och jag sex-sju kilometer på morgnarna och ibland långlopp på 2,5 mil. Sedan ett par år tillbaka springer jag nästan ingenting, men jag går olika sträckor och håller ett bra tempo.

Kjell Lönnås barn

Kjell och Ulrika har två barn ihop, Karin och Kristofer. Karin, 53, arbetar som konstnär och radio. Kristofer, 51, är fotograf.

Redaktionens tips
Kändisar i Sverige och världen som har gått bort 2022
Här förs Ingvar Oldsberg till sista vilan – barnens gripande ord
Dagny Carlssons begravning – nu förs hon till sista vilan