Kikki Danielsson om de sexuella trakasserierna under dansbandsåren

Kikki Danielsson om de sexuella trakasserierna under dansbandsåren.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

När Kikki Danielsson var sångare och frontfigur i succédansbandet Wizex på 70- och 80-talet stötte hon på en hel del män som var allt för påträngande och utsatte henne för förnedringar och trakasserier.

I SVT:s nya dokumentärserie Den svenska dansbandshistorien vittnar Kikki Danielsson om en extremt mansdominerad bransch, och en väldigt tuff vardag för de få kvinnor som då var aktiva i dansbands-branschen.

Kikki Danielsson slår dock fast att det aldrig var hennes medmusikanter som var jobbiga och obehagliga, utan det var männen som hon stötte på ute på turneérna, männen i publiken och de män som ramlade in i henne på krogen.

”Jag är inget sexobjekt som de ska få kladda på”

I den nya serien berättar Kikki Danielsson bland annat om hur hon vid en spelning tvingades kliva av scenen, för att gå och byta om till byxor – eftersom ett gäng med män gjorde allt för att kika upp under kjolen på henne.

– Jag kommer ihåg en scen i Sundsvall, det var väldigt trångt där. Så kom det ett gäng med tuffa killar som på en given signal lade de sig på golvet och tittade upp under min kjol, säger hon och fortsätter:

– Jag blev så förbannad! Och killarna började asgarva och sedan lommade de iväg, och jag gick och bytte om till byxor. Jag står ju där för att sjunga, jag gör mitt jobb. Jag står inte där som något sexobjekt som de ska få kladda på. Det var oerhört kränkande.

Tvingades med våld försvara sig mot män i publiken

När det begav sig kände svenska country- och dansbandssångaren att män i publiken kunde bli allt för närgångna under spelningarna.

– De kunde stå ett gäng och slå vad om vem som vågade gå längst upp på mitt knä, säger hon i Den svenska dansbandshistorien.

Vid ett annat tillfälle var hon tvungen till att försvara sig från en påträngande man, så pass att hon slog till honom.

– Jag lappade till en kille med hela handflatan i hans ansikte så jag nästan tappade känseln, säger hon i dokumentärserien.

Foto: TT

LÄS MER:

Kikki Danielsson om nya hälsoresan: ”Jag ska klara det”

Kikki Danielssons kritik efter upptäckten på sjukhuset

Kikki om dejtingrädslan: ”Får jag nobben blir jag helt knäckt”

Redaktionens tips
Dela på: