Katrin Zytomierska skapar debatt: "Sluta sprid era fettvalkar i sociala medier"

”Att banta är min roligaste hobby – men det får man inte säga i dagens samhälle. Istället ska människor frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna i hyllade ”gilla-kroppen-som-den-är”-inlägg i sociala medier. Samtidigt har fetman tredubblats i Sverige”, skriver Katrin Zytomierska i ett debattinlägg på Expressen som väckt stora reaktioner.

Katrin Zytomierska är känd från en rad tv-produktioner, bland annat Idol och Du är vad du äter. Hon har tidigare förespråkat LCHF, med bland annat böcker om dieten, och är idag vd för ett företag som tillverkar kolhydratsnåla livsmedel.

Skapat debatt tidigare

Zytomierska har skapat debatt kring kost, träning och utseende tidigare. Bland annat i en diskussion med Mia Skäringer om skeva kroppsideal.

I den aktuella krönikan i Expressen diskuterar hon varför det är fult att använda ”sitt älsklingverb, att banta” och menar att  vi applåderar en osund trend kring livsstil och utseende:  ”Vi ska uppmuntra våra unga att äta vad de känner för, inte titta på innehållsförteckningen, inte bry sig. Istället ska de frossa, bli överviktiga och sen visa upp valkarna på sociala medier och bli hyllade”, skriver hon.

Zytomierskas text har delats på Expressen Debatts facebook-sida, där inlägget möter både kritik och medhåll:

”Hon har helt rätt”, skriver en läsare.

”Oansvarigt att publicera detta”, menar en annan.

”Det här är en skadlig text som kan orsaka ätstörningar”, skriver en annan läsare.

Läs hela Katrin Zytomierskas inlägg här

Foto: TT

Utvald läsning