Joni Mitchell backar kollegan – försvinner från Spotify

Joni Mitchell
TV: 5 snackisar från veckan som gått
1:18

Efter reklamen: TV: 5 snackisar från veckan som gått

(1:18)

Slå på ljud

Heart of gold-sångaren Neil Young har rasat mot Spotify för deras beslut att låta den amerikanska mediepersonligheten Joe Rogans podcast ligga på deras plattform. Anledningen till den kanadensiska artistens ilska mot The Joe Rogan experience är att Rogan bland annat kritiserat nyttan med massvaccinering mot covid-19 och bjudit in vaccinmotståndare till sin podcast.

Neil Young har satt ner foten.

Neil Young har satt ner foten.

TT

Neil Youngs hårda kritik mot Spotify

I ett öppet brev, som nu raderats, skrev Neil Young att han kräver att Spotify antingen tar bort hans musik eller Joe Rogans podcast.

”Jag vill att Spotify ska få veta att jag vill att de redan i dag tar bort all min musik från sin plattform. De kan få Rogan eller Young. Inte båda”, skrev artisten.

”Jag gör det här för att Spotify sprider falsk information om vaccin och potentiellt orsakar död för dem som tror på desinformationen som sprids”.

Sarah Sjöströms stora kärlekslycka – förlovad med Johan de Jong Skierus

I ett nytt öppet brev på sin hemsida skriver han att Spotify står för 60 procent av hans intäkter från streaming, och att det här också påverkar hans skivbolag.

“Trots det har mina vänner på Warner brothers reprise stått vid min sida och sett vilket hot som missinformationen på Spotify utgör – framför allt för unga människor som tror att allt de hör på Spotify är sant”.

Spotify köpte rättigheterna till Joe Rogans podcast 2020 för 900 miljoner kronor.

Spotify köpte rättigheterna till Joe Rogans podcast 2020 för 900 miljoner kronor.

TT

Spotify har kommenterat det hela.

“Vi vill att all världens musik och ljudinnehåll ska finnas tillgängligt för Spotifys användare. Med det kommer stort ansvar med att balansera både säkerhet för lyssnare och frihet för kreatörer. Vi har detaljerade innehållspolicys på plats och vi har tagit bort över 20.000 podcast-avsnitt om covid sedan pandemin började. Vi beklagar Neils beslut att ta bort sin musik från Spotify, men hoppas att vi kan välkomna honom tillbaka snart”, skriver de.

Anders Bagges bottenlösa sorg efter familjetragedin

Joni Mitchell stöttar kollegan

Nu har också artisten Joni Mitchell ställts sig bakom Neil Young, och på sin hemsida skriver hon om sitt beslut.

“Jag har bestämt mig för att ta bort all min musik från Spotify. Oansvariga personer sprider lögner som kostar människor deras liv. Jag står i solidaritet med Neil Young och den globala vetenskapen och medicinska samfunden i den här frågan”, skriver hon i ett öppet brev, och länkar till en text underskriven av 270 forskare och sjukvårdspersonal som kritiserar Joe Rogan och hans beslut att ta in en vaccinkritisk läkare som gäst.

Joni Mitchell, känd för bland annat Big yellow taxi och A case for you.

Joni Mitchell, känd för bland annat Big yellow taxi och A case for you.

TT

Utvald läsning