11 saker du inte visste om Joanna Swica i Robinson 2021

Joanna Swica i Robinson 2021.
1:39

Efter reklamen: Här är deltagarna i nya Robinson

(1:39)

Slå på ljud

Den 23 mars fick den som följer realityserien Robinson i TV4 se när fyra nya deltagare anslöt till ön. Det var Lovisa Almén, Dennis Johansson, Paul Michael Wrenkler och Joanna Swica, som i ett kritiserat inslag auktionerades ut till lag Nord eller lag Syd.

Joanna Swica om auktionen i Robinson 2021

Joanna Swica, 32, blev bytt mot en rakhyvel till lag Syd, och upplevde auktionen som något kränkande.

– Att man skulle berätta om sig själv och sen bli invald kändes som skolidrotten igen. Jag var ju aldrig vald först då och mycket riktigt blev jag inte det här heller, har hon sagt till Nyheter24.

Anders Öfvergård om hälsoproblemen efter stora viktraset

Joanna infann sig snabbt i gruppen och har visat sig vara en kvinna som tar plats och säger vad hon tycker. Dean, en av de andra deltagarna, sa "vi har en ny chef" när Joanna kommit in i laget.

"Har inga problem alls att han kallade mig för bossy. Det som däremot fascinerar mig är hur andra kvinnor har uttryckt sig gällande det och hur vi fortfarande än idag har svårt för att en annan kvinna går in och gör det som män har gjort i alla år. Fast att vi varje dag pratar om att vi måste göra just det här," skriver hon i sin blogg.

Och kanske har du sett Joanna förut? Hon är nämligen både influencer och träningsprofil (utbildad löpcoach och personlig tränare), samt egenföretagare. Här är fler saker du nog inte visste om Robinson-deltagaren Joanna Swica.

Här är 11 saker du nog inte visste om Joanna Swica

Om det inte varit för Robinson...

...hade Joanna och hennes kille vandrat i Abisko och hon skulle ha sprungit fjällmarathon i Åre. Hon var för övrigt jättenervös inför att berätta för pojkvännen att hon tackat ja till att delta i Robinson 2021. Det skriver hon nyligen i sin blogg. Eftersom hennes deltagande behövdes hållas hemligt sa hon till sina följare i sociala medier att hon tagit en "digital paus" under sommaren 2020 då programmet spelades in.

Hon har tävlat i triathlon

Tidigare deltog Joanna i triathlontävlingar (cykling, simning och löpning i samma tävlingslopp). Men nu har hon inte deltagit i ett lopp på över ett år, och anser därför själv inte längre att hon är en triatlet.

Hon älskar pizza

Joanna Swicas paradrätt är pizza, berättar hon i Youtube-programmet Paradrätten med Sofia Dalén. Hon älskar faktiskt pizza så mycket att hon har tatuerat in ett porträtt av sig själv ätandes pizza, på sin arm.

Hon är gammal hästtjej

Joanna har inte alltid varit inne på spåret hårdträning som hon är idag, när vi kan se hennes träningsupplägg med mycket löpning och styrketräning som hon brukar lägga upp på sin blogg. Hon började som hästtjej. Men när hon fyllde 18 år skiftade hennes intressen och hon flyttade utomlands och la mer tid på festande.

Hon vill kunna prata mer öppet om vikt

Att hon började träna berodde egentligen på att hon i sina tidiga vuxenår inte tränade alls, festade, bodde utomlands och njöt av livet – och när hon kom hem igen hade hon gått upp 15 kilo i vikt.

– Ja, man ska träna för att må bra och för att ha en hållbar livsstil... Men så fort någon säger att de tränar för att de vill gå ner lite i vikt då blir det ett jäkla pådrag och man skammar den, men vet du vad – ibland så behöver man faktiskt tappa lite i vikt, och det är helt okej. Om vi bara kan prata om varför och avdramatisera hela den här viktgrejen, då tror jag inte vi behöver ha hela den här pressen i samhället, säger hon i Paradrätten på Youtube.

Hon var med om en svår cykelolycka

Det var inför Iron man i Kalmar som Joanna Swica cyklade sitt sista långpass på 15 mil. Plötsligt låser sig framhjulet när Joanna cyklar i 40 kilometer i timmen, hon voltar och åker på ansiktet över asfalten. När hon vaknar hade hon ingen syn på ena ögat.

Synen kom tillbaka så småning om, men hon fick en rejäl smäll mot nacken och fick sys i ansiktet med 30 stygn. Än idag är henne ansiktsmimik inte helt hundra på grund av all ärrvävnad och skadade nerver.

Hennes tänder är inte hennes egna

Eller ja, de är ju ingen annans heller! Men när Joanna var 14 år gammal blev hon sparkad på munnen av en häst och blev av med sina framtänder. Hon har nu en vacker fasad i stället.

Hon hade allvarlig sjukdom i tonåren

Förutom den svåra cykelolyckan, och hästsparken som kostade henne tänderna, så drabbades hon dessutom av sjukdomen Guillain Barré som 16-åring, vilket gjorde henne förlamad.

Sjukdomen innebär att man får en inflammation i kroppen perifera nerver. Man vet ännu inte exakt varför Guillain Barré uppstår, men det tros hänga ihop med en tidigare infektion, som fått immunförsvaret att gå på högvarv. De flesta blir friska inom några veckor eller månader.

Hon har en metod för motgångar

När det inte går som Joanna vill i livet har hon hittat ett sätt att hantera det som funkar för henne. Först har hon som en karenstid, när hon får ligga i fosterställning och tycka synd om sig själv.

– Sen har jag satt en deadline på det, och så bara "Så, nu har jag lipat klart", vad gör jag? Snap out of it! Nu kör vi igen, och då oftast blir det bättre, säger hon i Paradrätten.

Hon håller pojkvännen hemlig

Även om Joanna Swica verkar nykär i sin pojkvän, och han delvis är med på bilder på hennes blogg och Instagram (där hon har nästan 30 000 följare), så är hon väldigt hemlighetsfull kring vem han är – något hon erkänner är ett väldigt medvetet val.

Hon får ofta höra att hon borde le mer

Hon berättar att hon ofta får kommentarer om att hon borde le mer, men erkänner att hon känner sig obekväm med att le bara för att.

– Det måste ju vara innerligt, då kan jag skratta och le. Men ska jag gå runt så här på stan? frågar hon och bränner av ett obehagligt halvleende i Paradrätten.

– Jag ser ju ut som en seriemördare!

Hon har även fått höra kommentarer som "du är ju inte så bitchig som du ser ut", eller "du var mycket trevligare än jag trodde".

Källa: joannaswica.se, Hänt, Paradrätten, Metro mode Foto: TV4