Jessica Almenäs: "Jag blev anmäld till socialen"

I boken Dålig mamma… eller superkvinna? av Therese Albrechtson och Maria Otterling berättar ett antal kända kvinnor om det stundtals omöjliga uppdraget att kombinera familj och karriär. Omöjligt som i att omgivning och samhälle sällan låter en kvinna älska både arbete och barn.

En av de kvinnor som medverkar är trebarnsmamman och programledaren Jessica Almenäs.

Att vara offentlig person innebär ofta att du hamnar i skottluggen för andras åsikter. Det gäller både män och kvinnor, med den stora skillnaden att även barn och familj vävs in när det gäller kvinnorna.

Läs också: Jessica Almenäs om kritiken: ”Ber inte om ursäkt”

”Jag har till och med blivit anmäld till socialen av folk som tror att jag inte tar hand om mina barn eftersom jag syns så mycket i tv-rutan.” skriver Jessica Almenäs och lägger till:

”Det finns väldigt många förväntningar och krav på en som mamma. Det är så många som lägger sig i som inte ens känner mig – de vet inte hur mycket jag kämpar och sliter. Ändå ska de lägga skuld på en. ”Varför jobbar du så mycket? Du ska inte tro att du är oumbärlig i det du gör.” Det finns väl ingen som ställer samma krav på en pappa.”

Offentlighet eller framgång gör dig inte immun mot kommentarer, menar Almenäs, och berättar att hon ofta tvingas stå till svars för att hon har både barn och karriär:

Läs också: Jessica Almenäs om utbrändheten: ”Minnet är skadat”

”…Man blir ju också så trött. När det finns barn i världen som verkligen far illa. Och mina barn är liksom glada, lyckliga, välmående, mätta ungar som går i skolan och har ett privilegierat liv. Det är fruktansvärt att folk tror att de har rätt att lägga sig i på det sättet. Ibland vill man bara sätta sig och gråta, man tycker ju att man slår knut på sig själv för att få ihop det och så får man sån skit kastad på sig.”

I boken medverkar också Camilla Läckberg, Karin Adelsköld och Annie Lööf samt en rad andra framgångsrika kvinnliga företagare och politiker.

Läs också: Almenäs: Vet vad som är bäst för mig och mitt barn

Utvald läsning