Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Jenny Strömstedt utsattes för sexuellt övergrepp – egna orden om traumat

02 jan, 2023 
Ebba S. Dahlman
Patrik C Österberg/TT
Det var på nyårsafton 2022 som Jenny Strömstedts vinterprat i Vinter i P1 sändes.
I avsnittet berättar Nyhetsmorgon-profilen för första gången om ett sexuellt övergrepp hon utsattes för under studenttiden.
– Den unge mannen, som under middagen har fyllt på glaset, lyfter upp den halvt medvetslösa kroppen, berättar hon.
Annons
Jenny Strömstedts stilresa genom årenBrand logo
Jenny Strömstedts stilresa genom åren

Journalisten Jenny Strömstedt beskriver själv sitt vinterprat i P1 som en berättelse om ”vad som är viktigt och oviktigt”. Några väl valda ord, som får en djupare betydelse efter att man lyssnat på hennes 90 minuter långa avsnitt, i vilket hon beskriver metoo-rörelsens enorma betydelse på ett personligt plan.

Jenny beskriver nämligen på ett grafisk sätt hur hon utsattes för ett sexuellt övergrepp, ett våldtäktsförsök, som yngre under en studentfest.

– När jag har berättat om övergreppet igen, omgiven av stolta kvinnor och män, som besitter en annan kunskap och respekt för sig själva och andra, skäms jag över att skämmas, för att jag vet att det är fel, förklarar Jenny och preciserar den dubbla skammens dilemma.

Annons

Jenny Strömstedt utsatt för övergrepp under studenttiden

Strömstedt börjar att berätta om övergreppet, som inträffade på en alkoholstinn och stökig studentfest. Stämningen var god, tills den helt plötsligt inte var det.

Jenny återger sin berättelse som om hon är en observatör av vad som håller på att hända.

– Den unge mannen, som under middagen har fyllt på glaset, lyfter upp den halvt medvetslösa kroppen, i vita Converse och tajta blå jeans, och bär den bort mot huvudbyggnaden. Ingen reagerar, berättar hon långsamt.

Jenny Strömstedt har länge arbetat som både journalist och programledare. I dag ser vi henne vanligtvis i Nyhetsmorgon om morgnarna, men under en period hösten 2022 fick hon den stora äran att bevaka det svenska riksdagsvalet tillsammans med den politiska kommentatorn Ann Tiberg.
Jenny Strömstedt har länge arbetat som både journalist och programledare. I dag ser vi henne vanligtvis i Nyhetsmorgon om morgnarna, men under en period hösten 2022 fick hon den stora äran att bevaka det svenska riksdagsvalet tillsammans med den politiska kommentatorn Ann Tiberg.

”Den unge mannen”, som Strömstedt kallar honom för, bar upp henne på ett loft där de var gömda från festgästernas blickar. Han tar av snörar av henne skorna, tar av henne de där tajta jeansen och sedan trosorna.

Annons

Hon beskriver hur han försöker försöker penetrera henne, trots att hon i princip är helt borta på grund av berusning, hur hon är en ”medvetslös kropp han lagt framför sig”.

– Under hela den här processen måste han ha bibehållit någon slags lust, det är det mest anmärkningsvärda. Var hämtar lusten sin kraft? I maktövertaget, i tanken på en kommande utlösning? Har den över huvud taget något att göra med människan han gör sig redo att ha ett samlag med?, säger Strömstedt i det uppmärksammade vinterpratet.

Metoo-rörelsens betydelse – fick Jenny att förflytta skammen

Hon berättar hur hon vaknar till när mannen stöter på problem med penetrationen, eftersom hennes kropp ”inte är inställd på sex”. Minnena från de vakna ögonblicket har stannat kvar hos henne.

– Bilderna har etsat sig fast som berget, förklarar Jenny.

Våldtäkten, som aldrig fullbordades, är inte något som Jenny berättat om i offentliga sammanhang tidigare.

Annons

Hon förklarar att hon länge hade tyngts av en enorm skam efter upplevelsen, men att den globala metoo-rörelsen fick henne att rikta skammen bort från henne själv och mot honom i stället. Det var ett av rörelsens huvudsyften i startgroparna år 2019, och än i dag; att uppmärksamma sexuella trakasserier och stoppa normalisering av tystnadskulturen.

– I mitt fall tog det ända till metoo för att förstå att jag inte behövde känna skam över det han gjorde. Att jag inte behöver trivialisera övergreppet. Att jag kunde sluta paketera hela förloppet som ”inte så farligt”, när jag i själva verket ägnade åratal efteråt åt till att tänka på precis just allt annat än precis just det.

Sedan år 2007 har Jenny varit tillsammans med artisten Niklas Strömstedt. De två har ett varmt och kärleksfullt förhållande. I deras gemensamma TV4-program Tillsammans med Strömstedts får man en djupare inblick i parets (och de kända gästernas) relation.
Sedan år 2007 har Jenny varit tillsammans med artisten Niklas Strömstedt. De två har ett varmt och kärleksfullt förhållande. I deras gemensamma TV4-program Tillsammans med Strömstedts får man en djupare inblick i parets (och de kända gästernas) relation.

Därför valde Jenny att berätta om våldtäkten: ”Förändra normer”

Jenny förklarar att hon fortfarande har svårt att använda ordet ”våldtäkt” när hon pratar om händelsen, eftersom att hans försök till samlag kan ha varit en rimlig handling, då ”hon hade flörtat med honom vid bordet”.

Annons

Våldtäktsakten fullbordades aldrig, då en annan student lyckligtvis kom upp på loftet för att leta efter en filt. Därefter hjälpte mannen Jenny hitta sina skor och bar henne ut på gräsmattan.

Se också: #metoo – på 3 minuterBrand logo
Se också: #metoo – på 3 minuter

– Då han var så himla hjälpsam kan det väl inte ha varit så farligt, förklarar Jenny Strömstedt att hon tänkte då. Ett tankesätt som resulterade i hennes tystnad.

Strömstedt berättar att beslutet att öppna upp om övergreppet föranleddes av flera anledningar. Den största av dem alla; att belysa att brotten fortsätter, trots en samtyckeslag och en ökad medvetenhet om makt och utsatthet finns i dag.

– För att förändra normer krävs att alla skärskådar sin egen sexualitet, på ansvar och på skuld, även när det smärtar, säger hon avslutningsvis.

Foto: Sveriges Radio/Mattias Ahlm

Annons