Instagram fyller 10 år – här är de mest minnesvärda bilderna

Slå på ljud

I oktober 2020 fyller Instagram tio år. Instagram är ett socialt forum, fotoalbum, ett popkulturellt fenomen, en inspirationsplattform och en viktigt röst och maktfaktor i samhällsfrågor – på en och samma gång.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Under den här tiden har Instagram förutom allt ovan, även bidragit till att skapa ett nytt yrke: influencer, gett oss memes för varje tillfälle och gjort att kraven på fotovänliga miljöer har ökat (liksom intaget av kallnad mat, försäljningen av dahliaknölar, selfiesticks och mycket annat).

Instagram har inspirerat och påverkat – men samtidigt som det är en ögonöppnare som fört oss närmare har det på andra sätt gett oss en skev bild av verkligheten och gjort oss mer socialt distanserade IRL.

Plattformen har alltså onekligen haft en enorm inverkan på våra liv de senaste tio åren. Här är tio bilder vi minns extra och som har gjort särskilda avtryck.

ELLEN DEGENERES OSCARSSELFIE

2014 var Ellen DeGeneres värd för Oscarsgalan och lyckades samla Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong’o, Meryl Streep och Julia Roberts på samma bild. Ett legendariskt Instaögonblick.

KIM K OCH KANYE WEST GIFTER SIG

Bilden på det nygifta paret framför en blomstervägg i Italien 2014, var ett tag Instagrams mest gillade.

KENDALL JENNERS HJÄRTHÅR

Familjen Kardashian-Jenner är onekligen proffs på Instagram och har ett flertal tillfällen intagit tronen för mest gillade bild. 2015 blev denna vackra bild Instagrams mest populära.

BEYONCÉ OUTADE SIN GRAVIDITET

Bey berättade nyheten om att hon och Jay-Z väntade tvillingar med den här cola bilden i februari 2017. I samma anda postade hon sedan en liknande bild på tvillingarna utanför magen.

ÄGGET

Med det enda syftet att slå Kylie Jenners rekordgillade bild på nyfödda dottern Stormi 2018, skapades denna äggbild i januari 2019. Kylies rekord låg på 18,1 miljoner likes och i skrivande stund har äggbilden nästan 55 miljoner likes.

CELESTE BARBER

Medan vissa använder Instagram för att visa en förskönad bild av verkligheten väljer Celeste Barber att driva med ideal och filterkulturen. Samtidigt som hon bjuder på stundtals ganska roliga, mer realistiska versioner av kändisarnas och modevärldens bilder lyfter hon viktig frågor om normer och kroppsideal.

JENNIFER ANISTON JOINAR – TILLSAMMANS MED SINA VÄNNER

Bättre sent än aldrig – och vilken entré sen! I oktober 2019 gjorde Jennifer Aniston sitt första Instagraminlägg och tog över tronen från Meghan Markle och Prins Harry som snabbast växande Instagramkonto. På bara fem timmar och 15 minuter nådde skådespelerskan en miljon följare. Och snacket om en återförening av Vänner tog genast fart.

BLACKOUT TUESDAY (7 JULI 2020)

Black out tuesday på Instagram

Efter att George Floyds och Breonna Taylors död skakat världen tystnade Instagram för att ge plats åt kampen mot rasism.

CHADWICK BOSEMAN DÖR

I augusti delade Chadwick Bosemans familj nyheten om att skådespelaren tragiskt gått bort i sviterna av tarmcancer. På Twitter blev samma inlägg den mest ”gillade” tweeten någonsin, och på Instagram blev den sorgliga nyheten det tredje mest ”gillade” inlägget.