Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Insikten som räddade Lee Christiernssons liv

13 feb, 2023 
Insikten som räddade Lee Christiernssons liv
För två veckor sedan berättade Lee Christiernsson om sin nyfunna identitet.
Vägen dit var inte spikrak, och nu berättar hon om rädslan för vad som hade kunnat ske om hon inte hittat rätt.
Annons
5 svenska kändisar som får barn 2023Brand logo
5 svenska kändisar som får barn 2023

Det var i slutet av januari i år som tidigare Äntligen hemma-profilen Björn Christiernsson kom ut som Lee och berättade att hon äntligen hittat rätt i sin kropp.

– Jag har två sidor, och jag har bara visat den ena. Jag ser det som att jag blir 2.0 nu, lite härligare och bättre bara. De sista 30 åren i mitt liv vill jag känna mig fri, med en kropp som passar mig och som jag alltid önskat att den ska se ut, berättade hon i en intervju med QX.

Chocken över reaktionerna

Sedan dess har kärlek, stöttning och andra positiva reaktioner regnat över Lee. Det var något som hon inte var beredd på.

– Jag tycker ju om att ställa in mig mentalt på vad som ska hända, men i det här fallet kunde jag inte det innan. Kommer det bli svårt, kommer ingen bry sig eller kommer det att bli bra? Eller som det har blivit nu när folk är så otroligt glada och generösa med kärlek. Det var jag inte beredd på, så det kommer nästan som en chock, säger hon i Nyhetsmorgon.

I dokumentärserien Att bli Lee på TV4 får vi Christiernssons resa att bli den hon är.
I dokumentärserien Att bli Lee på TV4 får vi Christiernssons resa att bli den hon är.

Lee tror att de glada tillropen beror mycket på att folk känner igen sig i hennes historia. Kanske inte nödvändigtvis i könsdysfori, men i känslan av utanförskap, att inte passa in eller att att på andra sätt ha blivit utsatt.

Annons

“Letade en väg att leva mitt liv”

I Nyhetsmorgon berättar Christiernsson om hur det påverkade henne, och när måendet var som absolut sämst. Hon var i en djup depression och brottades med tankar om vem hon egentligen är.

Till sist insåg Lee att hon var tvungen att ta sig ur det innan det inte längre gick.

– Sen sökte inte jag efter ett sätt att ta mitt liv, utan jag letade en väg att leva mitt liv. Men hittar man inte den vägen... till slut blir det ju det motsatta, säger hon och berättar samtidigt att det finns en oro för vad som hade hänt om hon inte hittat rätt väg.

Någon hjälp söktes inte där och då, för hon visste inte vad hon skulle söka hjälp för. Men så kom en insikt och en acceptans för vad allt handlade om, och det blev den stora vändningen för Lee.

– Jag misstänkte ju att det är så här det är, men acceptans är ju något annat. Men sen kom känslan av att jag förstått hur det låg till, och vad jag behövde göra för att gå vidare. Och då rann ångesten av mig. Ett par veckor senare hade ing symptom av ångesten, utan då var det mer rädsla och oro, men ändå en framåtrörelse, säger Lee Christiernsson i “Nymo”.

Foto: TT

Annons