Inga "likes" – ny fotoapp fångar ditt verkliga liv

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

”Minutiae är livet. Det riktiga livet.” Så beskrivs den nya foto-appen vars syfte är att användarna ska ta bilder i sin vardag, oavsett om det är ett vinglas på stranden i eftermiddagssolen eller ett diskberg med mögel i botten.

En gång i timmen larmar den alla appanvändare runt om i världen att ta en bild på det man gör vid just den tidpunkten. En minut, varken mer eller mindre, har man då på sig att fota. Att få till den perfekta vinkeln och ett magiskt filter hinner man knappast – och det är också det som är meningen.

I motsats till sociala medier går det varken att få likes eller delningar.

– Det är en intressant upplevelse att sluta tänka likes. Alla dina bilder (i Minutiea) delas med en annan slumpvis användare anonymt, varje dag, och bara under en minut. Man får en fascinerande inblick i någon annans liv och vardag, säger Martin Adolfsson, en av medgrundarna till fotodelningsappen, till Metro.

Läs också: Så påverkas din hälsa av sociala medier

Enligt en undersökning som kameratillverkaren Canon låtit göra har nämligen likes på sociala medier blivit ett stressmoment för en femtedel av alla ungdomar skriver Metro. Minutiae är en motreaktion till traditionella sociala medier och har kallats ”anti-socialt medie” och ett ”bot mot Instagram”. I grunden är det ett konstprojekt.

– Självdokumentation är främsta drivkraften. Vi vill att användaren är med i det här projektet och tar 1440 bilder (en bild under en minut 24 timmar per dygn, utspritt på en bild om dagen – det blir nästan fyra år). De kommer att fånga moment i sitt liv som inte är värdefulla nog att dokumentera annars, men som vi tror att de i efterhand kommer inse är betydelsefulla, säger Adolfsson till Metro.

Appen har fått stor uppmärksamhet. Den har omnämns av både Financial Times och techmagasinet Wired.

 

 

 

Redaktionens tips
Dela på: