Ikea ställer om – producerar och donerar skydd till vården

02 apr, 2020 
Coronaviruset har tvingat Ikea att göra rekordstora avbeställningar hos sina leverantörer. Nu ställer möbeljätten om produktionen – och en miljon ansiktsmasker är på väg till Europa.
Annons

Ikeas rekordstora avbeställningar

Minskade försäljningar, stängda varuhus och inga restauranger – coronaviruspandemin har minst sagt slagit hårt mot den svenska möbeljätten Ikea.

Trots att företagets e-handel ökat med upp till fyra gånger så mycket, så räcker det inte för att täcka upp för tappet i de fysiska varuhusen.

Dagens Industri rapporterar om rekordstora avbeställningar från Ikeas håll gentemot sina leverantörer på redan lagda ordrar. I vissa fall handlar det enligt tidningen om en halvering av ordrarna.

Skyddsutrustning till vården när Ikea ställer om produktionen

Det är för att täcka upp för detta inkomsttapp som Ikea nu väljer att ställa om produktionen hos de leverantörer som har möjlighet, genom att bland annat tillverka ansiktsmasker.

– Vi har inga ambitioner att sälja utrustningen, utan kommer se till att den når ut så snabbt som möjligt till länder som har behov. Vi har redan en miljon ansiktsmasker på väg till Europa och ytterligare 600.000 från en annan leverantör som skickas nu i vecka 14, säger Henrik Elm, global inköpsdirektör på Inter Ikea, till Dagens Industri.

Annons

Svenskarnas vittnesmål om corona i världen

I ett tjugotal fabriker som drivs av Ikea producerar man nu inte bara ansiktsskydd, utan även engångsförkläden och annan skyddsutrustning till vårdpersonal.

Henrik Elm, som arbetat inom Ikea hela sin karriär säger till Dagens Industri att han aldrig upplevt något liknande, men berättar att företaget trots allt var väl rustade för att ta sig igenom krisen.

– Vi gick in i krisen i väldigt god form, vilket har hjälpt oss mycket. Före coronautbrottet i Kina hade vi vår bästa prestation någonsin när det gäller tillgänglighet på varor, balans i lager och kostnadsutveckling. Men oavsett storlek på tidigare kriser, så är detta något vi inte har upplevt tidigare och det finns ingen manual, säger Henrik Elm till Dagens Industri.

Källa: Dagens Industri  Foto: TT

Läs mer:

Munskydd mot coronavirus – därför gör alla länder så olika

Ikea samarbetar med Adidas – vill lyfta in träningen i hemmet

Annons

Fler ska testas mot coronaviruset framöver – säkra självtester tas fram

Senaste nytt om Corona i Sverige, och i världen:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Hur ser spridningen ut runt om i världen just nu, vad är det för skillnad mellan en vanlig influensa och på covid-19? Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons