Idrottsstjärnor möts i Sverige mot Norge – nytt program i TV4

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Vi är vana att se våra svenska sportstjärnor kämpa om guldet mot våra norska grannar, inte minst i mästerskap i längdskidor och skidskytte. Och ibland har stämningen varit allt annat än avslappnad.

Nu får vi se den svenska och norska skideliten mötas på okänd tävlingsmark – i värmen på grekiska Rhodos.

I TV4:s nya satsning Sverige mot Norge får vi i åtta avsnitt se när deltagarna från respektive land tävlar i lag mot varandra, och i sista avsnittet koras ett segrande land. Tävlingarna består av tuffa en-mot-en-grenar som till exempel jägarvila, statisk barr, backlöpning och hinderbanor på land, men även olika typer av tävlingar i vattnet.

– Förutom att få mäta krafterna med det norska laget i andra grenar än de vi normalt utövar, så var det väldigt inspirerande att få möjligheten att umgås med och lära känna idoler till mig. Det var en väldigt rolig upplevelse, säger svenska skidskytten Hanna Öberg.

I Norge har programmet redan sänts under namnet ”Landskampen”.

Här är deltagarna i Sverige mot Norge för respektive land:

SVERIGE:

Charlotte Kalla.

Charlotte Kalla

Svenska Charlotte Kalla, 32, har nio OS-medaljer och har lyckats ta guld i tre OS i rad: Vancouver 2010, Sotji 2014 och Pyeongchang 2018. Nu tävlar hon i Sverige mot Norge för svenska laget.

Det var intensiva inspelningsdagar, men man somnade alltid fylld av energi av alla upplevelser dagarna innehöll, säger Charlotte Kalla om programmet.

Hanna Öberg 

Hanna Öberg 

Hanna Öberg, 24, är född i Kiruna och tävlar i skidskytte för Piteå skidskyttklubb. Vid OS i Pyeongchang 2018 vann hon guld på 15 km samt silver i stafetten.

Hon fick  även motta Svenska Dagbladets guldmedalj för sina insatser under OS-tävlingarna, och vann Jerringpriset i januari året därpå. Hanna tog tre medaljer under VM i Östersund 2019, varav ett individuellt guld i distanstävlingen. Säsongen 2018/2019 vann hon dessutom masstartscupen.

Sebastian Samuelsson

Sebastian Samuelsson

22-årige Sebastian från Katrineholm är svensk skidskytte. Han var med i det svenska lag som vann världscuptävlingen i stafett i Oberhof, Tyskland, i januari 2018. Men hans största merit är nog guldmedaljen i stafett från OS i Pyeongchang år 2018, där han även vann silver i jaktstart.

I augusti 2019 blev han svensk mästare på 10 kilometer sprint samt 20 kilometer vid svenska mästerskapen i rullskidskytte i Sollefteå.

Calle Halfvarsson

Calle Halfvarsson

30-årige Calle Halfvarsson gjorde världscupdebut redan 2009, och har sen dess deltagit i flertalet världscuper och Tour de ski.

Han har också tävlat i VM i Val di Fiemme 2013, där han kom hem med en silvermedalj, samt i Lahtis 2017. Och så sitter han på inte mindre än tre SM-guld.

NORGE:

Therese Johaug 

Therese Johaug 

Therese Johaug, 31, är niofaldig världsmästare och har vunnit hela tre OS-medaljer, bland annat guldet i Vancouver 2010 i stafett.

Hon har även med sig 50 individuella världscupsegrar i bagaget och har vunnit den totala världscupen två gånger.

Tiril Eckhoff

Tiril Eckhoff

29-åriga skidskytten Tiril Eckhoff började tävla för det norska skidskyttelandslaget 2008. Sin första världscupseger tog hon i sprint i Östersund 2014.

Hon vann sedan brons i masstarten, brons i stafetten och guld i mixstafetten vid olympiska vinterspelen 2014 i Sotji och blev världsmästare i sprint och stafett på hemmaplan i Holmenkollen 2016.

Petter Northug

Petter Northug

33-årige Petter Northug är en före detta längdskidåkare med många medaljsegrar bakom sid, samt är känd för sin kaxiga attityd. Han har vunnit tio individuella lopp i världscupen och fyra stafetter.

Han vann Tour de Ski 2015 och har kommit tvåa i tävlingen tre gånger, och vann även den totala världscupen säsongen 2012/2013.

Emil Iversen

Emil Iversen

28-åringen tog sin första seger i Världscupen den 5 januari 2016, då han vann klassisk sprint i Oberstdorf, Tyskland. Det följde han upp med att vinna sprinten i fri stil i Lahtis senare samma år. Dessutom vann han 17,5 km masstart i Ski Tour Kanada den 2 mars.

Sverige mot Norge har premiär den 9 januar 2020, klockan 21.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Foto: Espen Solli/TV4

Läs mer:

Shoppingtips! Här är säsongens snyggaste skidkläder 2019

Hur tränar man bäst på skidor? Motionsexperten svarar!

Så här rustar du inför skidsäsongen – 7 övningar som gör dig stark i backen

Dela på: