I nätvågen #januhairy står kvinnor upp för sitt kroppshår

Januhairy – kvinnor visar upp sina orakade armhålor och ben.

Många kvinnor genom åren har försökt gå mot strömmen genom att visa sina orakade armhålor och vader, för att visa att de är minst lika vackra i sitt naturliga kroppshår. Och reaktionerna har alltid varit…delade.

Se till exempel hoten som modellen Arvida Byström fick ta emot efter en fotografering där hon inte rakat benen.

Håriga armhålor, ben och raggarsträngar

Man kan tycka att det är en mänsklig rättighet att själv välja mängden hår på sin kropp, oavsett kön, men icke. Ofräscht, äckligt, fult och osexigt är ord som ofta syns i kommentarsfälten i sociala medier, och det är ett ämne som tydligt visar hur lite vi har utvecklats från synen på kvinnokroppen som en social ägodel.

För av någon anledning är samma hår inte lika äckligt på män. Varför?

Nu får alla dessa kritiker så de tiger. Under hashtaggen #januhairy samlas nämligen kvinnor världen över och visar upp sina vackra – och orakade – jag.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Många lägger dels upp en bild på sig själva, där den ”ovanliga” kroppsbehåringen syns, och en text som förklarar varför de inte rakar sig och hur det började. Och visst är de lika vackra för det? Det tycker vi på MåBra i alla fall!

https://www.instagram.com/p/BsOewN4FsCq/

Vissa har valt att låta håret växa ut för att göra en poäng mot det rakade idealet, medan andra helt enkelt tyckte att det tog för mycket tid att raka sig vareviga dag. För visst tar det tid att raka benen? Och vem har inte tröttnat på röda, irriterade prickar efter en rakning?

Hårlös eller inte – kom ihåg att du är vacker som du är, och att du inte är på jorden för att vara vacker för någon annan!

 

Läs mer:

Därför reagerar du på den här hårtussen

Kampanjen vill normalisera kvinnligt kroppshår – hyllas

Varför tappar jag hår? 16 möjliga anledningar