Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Hustrun minns Bamse-skaparen Rune Andréasson: ”Jobbade alltid”

30 jan, 2023 

Rune Andréasson skapade den starka björnen Bamse på 70-talet.
För närmare 24 år sedan gick han bort i cancer.
Nu berättar hustrun Majvor om minnet efter kärleken – vars gärning lever kvar i den älskade björnen som äter Dunderhonung!

Annons
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tidenBrand logo
Nostalgi: Det här kostade bio, kaffe och mjölk förr i tiden

Skaparen bakom världens starkaste björn Bamse – Rune Andréasson gick bort i cancer 1999. Efter sig lämnade han bland andra sina fyra barn och hustrun Majvor Andréasson, 87.

”I dag lever den Dunderhonungsälskande björnen vidare, och över 200 000 barn läser tidningen var tredje vecka”, skriver magasinet Hemtrevligt.

Men nu är det ungefär tio personer som gör det jobbet som Majvor och Rune brukade göra på egen hand!

Så minns hustrun Rune Andréasson: Han var en arbetsnarkoman

När Rune var i livet var det stort fokus på jobbet – en arbetsnarkoman om man får säga så, förklarar Majvor i Hemtrevligt nu. Att vara ledig en söndag fanns inte på kartan för serieskaparen när det begav sig.

– En söndag fick jag honom att sätta sig ner i en solstol i trädgården. Vi satt där en liten stund och njöt av vårsolen. Men så såg jag ett ogräs och reste mig för att dra upp det. Då flög Rune upp ur stolen och sade: ”Ska du jobba så går jag också in och jobbar.” Det märktes att det kröp i kroppen på honom när han blev tvingad att ta det lugnt. Han jobbade alltid!, minns hon tillbaka.

Rune Andréassons arv lever vidare, och än idag läser hundratusentals barn om björnen som älskar honung!
Rune Andréassons arv lever vidare, och än idag läser hundratusentals barn om björnen som älskar honung!

Rune skickade vykort till hustrun dagligen

När maken var ute på jobbresor, då fördes noga diagram över vad han åstadkommit under dagen. Ute på manusresorna ville han också visa att Majvor fanns i han tankar – så dagligen skickade han vykort till sin kära fru.

Annons

– På korten kunde det stå att han skulle unna sig en god köttbit. Det var han värd för att han skrivit så och så många sidor manus. Nästa dag kanske han skrev att han inte hade gjort rätt för sig. Det var ett väldigt målinriktat arbete.Såklart fanns det mitt i allt arbete också utrymme för en gemensam semester då och då. Men ingen rast ingen ro för Rune! Inte ligga och slappa i någon solstol inte!

– Säg att vi åkte till London och det var utställning med Frans Hals på British museum. Då gällde det att stå där klockan sju på morgonen i kö. Varför vet jag inte, funderar Majvor. Rune var helt enkelt så intresserad av allting.

Det första numret av Bamse kom ut i januari 1973. Nallen debuterade dock som filmfigur i tv redan 1966!
Det första numret av Bamse kom ut i januari 1973. Nallen debuterade dock som filmfigur i tv redan 1966!

Så lever Majvor i dag: Jag är som farmor på Höga berget

I dag lever Majvor i Viken, Skåne, och ungarna som bor i närheten har hon kontakt med varje dag, något som får henne att tänka på kontakten mellan Bamse och hans farmor i serietidningen: ”Varje morgon klockan åtta tittar han upp mot Höga berget. Där uppe bor Farmor och katten Janson. De vet att Bamse kikar och precis klockan åtta vinkar de till honom.”

Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgbild/TT, Capital Pictures/TT

Annons