Gert Wingårdhs egna favoriter ur SVT-serien Husdrömmar

Husdrömmar SVT
Hemma hos inredningsarkitekten Beata Heuman
1:21

Efter reklamen: Hemma hos inredningsarkitekten Beata Heuman

(1:21)

Slå på ljud

Vi har kunnat följa storartade visioner, krossade budgetar, otaliga arbetstimmar och inte minst fått en stor dos inspiration under hela nio säsonger av tittarsuccén Husdrömmar på SVT. Gert Wingård, prisbelönt arkitekt, har programlett serien tillsammans med Pernilla Månsson Colt och de senaste säsongerna Anne Lundberg. Ett par av alla dessa husprojekt har legat Gert extra varmt om hjärtat. I en artikel i Aftonbladet avslöjar han sina favoriter.

Stärkelsefabriken vid Helge å

Husdrömmar SVT

Gustav Ovland skapade sin husdröm i en övergiven stärkelsefabrik på den skånska landsbygden.

Gert och Gustav Ovland

Gert gav som vanligt sina synpunkter på bygget.

Från årets säsong listar han krögaren Gustav Ovland nedlagda stärkelsefabrik vid Helge å utanför Åhus.

– Huset blev så himla bra. Han ville ha ett väldigt stort skafferi, växthus och uterum under tak. Gustav hade tagit ett fönster mellan det kombinerade rummet och sitt kök och det hade proportioner som en större oljetavla. Det innebar att man såg rakt in i skafferiet och när vi besökte honom var det fullt av nyskördade grönsaker. Utblicken från köket till skafferiet blev som ett stilleben.

– På en annan vägg var det ett fönster mot Helge å och på en tredje vägg en öppen spis. Treklangen av utblickar var helt fantastisk och någonting jag aldrig hade sett tidigare. Han hade också låtit bli att täcka över en stor del av det med tak, det blev som en slags inhägnad uteträdgård som man möter på nattklubbar på Rivieran. Det var massa osannolika och härliga saker som gjorde att det blev ett väldigt bra slutresultat, säger Gert Wingårdh.

Laduhuset i Veddinge, Halland

Gert Wingårdh nämner också ett projekt från förra säsongen då Jennie Vinterhun och Andreas Vinterhun byggde ett 35 meter långt hus på ett berg i Veddinge i Halland. Och även passade på att gifta sig i programmet!

– Det var ett väldigt vackert, men enkelt laduhus. Mannen var snickare och hade byggt huset själv och det var duktiga arkitekter som hade ritat det. Det var ett riktigt hantverk i genomförandet och en bra lösning på alla plan.

Plusenergihus med plats för inneboende i Lund

Husdrömmar, Plusenergihus

En av de starkaste husdrömmarna var det industriella plusenergihuet i Lund, enligt Gert.

Ett är en resa som tittarna kunde följa 2014 var Johannes och Åsas plusenergihus i Lund.

– Det är en av de starkaste husdrömmarna och huset var gjort med en väldig industriell teknik. Som så många andra gör i Lund så byggde de villan med några extra rum för att kunna hyra ut till studenter. Studenterna flyttade in i de rummen och diverse sovrum och det blev ett slags härligt kollektiv med osannolika människor som uppskattade varandra och som inte hade mötts annars. Det blev verkligen en jättefin och modern villa.

Huset i växthuset

Husdrömmar, huset i växthuset

En annan husdröm som Gert Wingårdh aldrig glömmer är Johan och Bettans hus inuti ett växthus i Skurup.

– Han var flygledare och hade bland annat bott i Afrika. Då lär man nog sig att uppskatta värme ännu mer än vad vi gör här. Det som var intressant med huset var att de lyckades skapa ett slags mikroklimat.

Halmbalshuset i Umeå

Husdrömmar, Halmbalshuset

Ett annat projekt Gert Wingårdh minns med glädje är Erik och Laura Vidjes miljövänliga husprojekt utanför Umeå som tittarna kunde följa 2017.

– De byggde huset med halmbalar och lera. Det var ett projekt som gick väldigt långt i att försöka arbeta med lokala material samt att försöka vara så hållbar som möjligt och göra ett så litet klimatavtryck som möjligt. Det var ett runt hus som var väl avvägt både invändigt och utvändigt. Ekologin blev inte påträngande, det var en behaglig färgskala och behagligt att vistas i rummen. Det var också ett jättespännande par.

Källa: Aftonbladet, SVT

Foto: SVT

Utvald läsning