Hemmafruns verklighet skildras i ny podd

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Ordet ”hemmafru” har för många en negativ och förlegad klang idag. Men det var trots allt inte SÅ länge sedan ett sådant liv var verklighet för många – kanske behöver du bara gå tillbaka en generation eller två för att hitta en hemmafru i släkten. Och i många delar av världen är det fortfarande det mest naturliga att mannen jobbar för att ta hand om sin familj ekonomiskt och kvinnan tar hand om hem och barn.

När författarna Kristina Sandberg och Sven Teglund möttes märke de att just ämnet hemmafrun var ett som engagerade. Kristina har skrivit en triologi om den fiktiva hemmafrun Maj, och Svens mammas brev blev till boken ”Ensamheten värst”, och när de träffades i Umeå förra året började ett samtal nu ska bli en podd – podden ”Hemmafru”.

Läs också: Studie: Kvinnor stressar mer – även på fritiden

Och det finns mycket för duon att diskutera.

– Det kan vara så konkret som att prata om vad kvinnor gjorde när de träffades till att diskutera hur man kan förstå småkakan ur ett politiskt perspektiv. Vi utgår ganska brett från teman som berör hemmafrun. Till exempel kan det handla om att ge och få omsorg, eller om hemmafrun behövs i dag. Även det man har kallat för förspilld kvinnokraft – som maten, handarbetet och kakorna – kommer vi att ta upp. Jag vill gärna ha en feministisk vinkel på samtalen, säger Kristina Sandberg till Svenska Dagbladet

När de har pratat med andra om hemmafruar märker de att okunskapen är stor.

– När jag har varit ute och pratat om Maj har jag uppfattat att det finns brister i kunskapen kring varför vi hade hemmafruar, hur deras liv såg ut och varför hemmafrun senare blev så utskälld. Själva arvet från hemmafrutiden bär på trådar som kan förklara könsmaktstrukturer som påverkar oss än i dag. Det är jätteviktiga berättelser.

Läs också: Kvinnor som stått upp för kroppspositivism 2017

Viktigt för duon är att det finns en feministisk vinkel på samtalen. Att hemmafrukulturen försvinner allt mer tror de är en anledning till att podden behövs.

– Dels tror jag att det beror på att den generation som levde som hemmafruar är på väg bort. Nu är det vår sista chans att få en dokumentation av det livet. Jag tror också att intresset finns just för att deras vardag tidigare har varit så osynliggjord.

Lyssna på första poddavsnittet här!

Källa: Svenska dagbladet  Foto: IBL, Teg publishing

Dela på: