Helge Skoog om mystiska sjukdomen – och att sluta jobba

Den folkkäre skådespelaren, programledaren och komikern Helge Skoog känner många igen som figuren Ture Sventon, från panelen i Parlamentet eller som berättarrösten i TV4:s Halv åtta hos mig. Men han har även synts i många andra filmer och tv-program – och inte minst som tomtemorfar i Panik i Tomteverkstan, i julkalendern 2019.

Helge Skoog i julkalendern 2019.

Panik i tomteverkstan 2019, bild på tomterådet: Christina Schollin, Allan Svensson, Suzanne Reuter, Rolf Skoglund, Katarina Ewerlöf, Sven Melander och Helge Skoog. Foto: Ulrika Malm/SVT

Men nu var det ett tag sedan vi såg (eller hörde) 82-åringen i tv-rutan.

– Jag jobbar inte längre. Jag har tackat nej till flera jobb, säger Helge till Svensk Damtidning.

Helge om sjukdomen och minnet

Anledningen till detta är inte att Helge vill ha en lugn pension, utan beror på en okänd sjukdom som gör att han numer måste gå med käpp. Han vittnar också om ett sviktande minne.

– De håller på att utreda vad det är för mystiskt jag har drabbats av. Men det klarar de nog. Men mystisk sjukdom kan jag stå för att det är. Jag går väldigt dåligt och långsamt, det är väldigt svårt. Det ingår också att man inte kommer ihåg något i den här sjukdomen, säger han till Aftonbladet.

Helge Skoog som Ture Sventon.

Helge Skoog som Ture Sventon. Foto: TT

Han berättar att han sörjer den dåliga hälsan, och att han gärna hade fortsatt jobba om han kunnat.

– Stadsteatern ska ju fylla 60 nu också. Det hade jag gärna varit med och firat på något sätt. Men det går inte nu, säger Helge till Svensk Dam.

Helge Skoog om döden

Skådespelaren, som bor vid Mariatorget i Stockholm, försöker hålla igång med promenader runt sina hemkvarter, även om det går långsamt. Han berättar att sjukdomen kommit smygandes successivt för några år sedan.

När han ser tillbaka på sin karriär är projektet med Klara Soppteater något som ligger Helge Skoog extra varmt om hjärtat. Helge startade soppteatern på Kulturhuset i Stockholm 1989, och konceptet lever än.

Helge Skoog Framför Pia Johansson.

När Helge Skoog lämnade ”Halv åtta hos mig” lämnade han över till kollegan Pia Johansson. Foto: TT

På frågan om hur han känner kring sitt åldrande svarar han:

– Själva åldrandet känns väl okej, men döden är lite svårare att vara avslappnad inför.

Källa. Svenska Damtidning, Aftonbladet  Foto: TT

Utvald läsning