Heja Island! Nu är det olagligt med olika lön för kvinnor och män

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Den nya lagen trädde i kraft i måndags, den 1 januari 2018, och innebär att företag och myndigheter som har minst 25 anställda kan dömas till böter om de inte kan bevisa att de betalar lika lön till kvinnor och män. De företag som följer lönepolicyn kommer däremot att få en statlig certifiering.

– Det är ungefär som miljömärkningen ”Svanen”, och den fungerar för företagen. Det är ungefär samma sak. De säger att ”vi vill följa de här reglerna”, säger Frida Ros Valdimarsdottir som är ordförande i Islands kvinnorättsorganisation (IWRA) till SVT.

Läs också: Hon fick rådet att banta inför skönhetstävlingen – nu hoppar miss Island av

Den statliga certifieringen kommer ske i etapper och mindre företag får längre tid på sig att genomföra de nya reglerna jämfört med de större företagen.

Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) ser positivt på Islands nya lag om jämlika löner.

– Det är positivt när länder tar konkreta steg för att komma åt orättvisor som beror på kön. Det är viktigt för jämställdheten. Det ska bli intressant att följa effekterna av den nya isländska lagen, säger hon till SVT.

Läs också: Därför är jämställdhet nyckeln till lycka 

Löneskillnaderna på Island är redan i dag de minsta bland de 144 länder som mäts i Världsekonomiskt Forums rapport. Därefter följer Norge, Finland och Rwanda, medan Sverige kommer på en femte plats. Lägst rankade och med störst lönegap är Jemen, Pakistan, Syrien, Tchad och Iran.

Sveriges femte plats på listan är en försämring sedan 2016. Om läget i Sverige kommenterar jämställdhetsminister Åsa Regnér för SVT:

– I Sverige ser vi lyckligtvis att löneskillnader långsamt minskar. Det går dock inte tillräckligt fort och vi har därför skärpt kraven på lönekartläggning varje år tillsammans med andra åtgärder i diskrimineringslagstiftningen för att öka takten.

Läs också: Ojämställdhet ger kvinnor sämre pension

Foto: Shutterstock

Artikeln publicerades först på Femina.

 

Dela på: