Här kan du hyra gratis kajak i Stockholm – om du plockar skräp på turen

Ingen har väl undgått problemen vi har i världen med nedskräpning av hav och sjöar? Tonvis med plast som bildar öar i oceanerna, som dödar korallreven och som sköldpaddor, valar och andra havslevande varelser fastar i och får magarna fyllda av – och som dödar dem.

Det är lätt att känna att man som individ inte gör någon skillnad genom att slänga sitt eget skräp där det hör hemma, men tillsammans kan vi faktiskt göra just det. Och om vi alla hjälps åt både med att ta hand om det skräp som redan hamnat fel, och ser till att nytt skräp inte hamnar i naturen, kan vi en vacker dag förhoppningsvis få bukt med problemet.

Några som tagit initiativ för skräpfria vatten är det danska företaget Green Kayak, som sedan 2017 erbjudit volontärer sina kajaker för att plocka plast och skräp ur danska vatten. Under förra året expanderade man även till Tyskland, Irland, Norge – och Sverige.

 

I år kan paddlingstörstande svenskar upptäcka Riddarfjärden i Stockholm i några av de gröna kajakerna – och samtidigt göra en underbar insats för miljön.

Dessutom: Det är helt gratis.

Kajak i Stockholm, Göteborg och Malmö

Mellan den 27 juni och 30 september kan du vid den populära hamnkrogen Mälarpaviljongen på Norr Mälarstrand låna en kajak och paddel. Du får med dig flytväst, hink och plockverktyg, och dealen är att du får låna kajaken helt utan kostnad – mot att du under turens gång plockar allt skräp du ser och som flyter förbi dig, och att du tar med det tillbaka till land.

”Även om problemet med plast i våra hav och sjöar inte försvinner över en natt, kan vi alla vara med och göra en insats. Så testa ‘pladdling’. Det är superenkelt och du bidrar till renare vatten och får samtidigt en härlig stund på sjön,” skriver Mälarpaviljongen i ett inlägg på Facebook.

Förutom vid Mälarpaviljongen kan du även låna kajak vid Klara Strand Café och i Solna (läs mer här). Men det är inte bara i Stockholm du kan testa ”pladdling” – Green Kayak finns även i Göteborg, Malmö och Jönköping!

Bara under maj månad lyckades skräpplockande paddlare få upp 1,4 ton skräp ut vattnet!

Läs mer om Green Kayak ochboka en kajak på deras hemsida här!

Läs mer:

Testa nya träningstrenden plogging – för en god sak

Studie: Vi får i oss en tesked mikroplast – i veckan

Mikroplaster i schampo och krämer förbjuds

Utvald läsning