Här kan du donera dina naglar – till en ny "medicin"

Den mänskliga nageln består till största delen av keratin, ett protein som också utgör största beståndsdelarna i vårt hår och i djurens päls, hovar och horn.

Att bita på naglarna är en ovana som många människor har, och de som provat har knappast upplevt några enorma hälsovinster av sitt tuggande. Och att preparat baserade på noshörningshorn, som ju också är byggda av keratin, skulle ha magiska hälsoegenskaper är lika absurt.

Ändå pågår en stor industri med noshörningshorn som huvudingrediens, något som prisbelönte fotografen Björn Persson vill ändra på.

Varje år dödas nämligen hundratals noshörningar för sina horn. Hornen säljs som dyrbar, men givetvis helt verkningslös, medicin i Asien i tron att den ska bota alltifrån illamående och baksmälla till cancer. Priset för mirakelmedicinen är skyhögt, långt dyrare än guld.

Medicin på mänskliga naglar

Med kampanjen #NailsAgainstExtinction vill Björn Persson sprida kunskap om denna miljardindustri. Och han gör det genom att ta fram ett alternativ till de preparat som finns på marknaden idag. Den baseras på samma ingrediens – men från en ny källa: mänskliga naglar.

Björn Persson står bakom initativet där naglar samlas in för att rädda noshörningar.

Björn Persson donerar givetvis sina egna naglar.

– Naglarna kommer bearbetas och bli ett fullvärdigt substitut till de produkter som idag innehåller noshörningshorn, berättar han och lägger till:

– Det kan tyckas absurt och äckligt att vi ska sälja vidare naglarna som ett alternativt läkemedel, men det är det som är poängen; precis lika absurt är det att använda noshörningshorn i en helt verkningslös medicin.

Här kan du donera naglar

Insamlingen kommer att pågå mellan 29 oktober – 20 november. En pop up-salong kommer att öppnas upp i Skrapan, Stockholm,  där besökare kan klippa och donera sina naglar. Bor du inte i Stockholm kan du posta dina naglar till insamlingen till adressen: Here Forever Foundation, Box 842, 114 79, Stockholm.

 

Läs också:

Det här säger naglarna om din hälsa

Så mycket påverkar din kost klimatet

Utvald läsning