Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här är Tina Turner idag – efter tragedier och sjukdom

24 feb, 2022 
tina turner nu och då
tt
Rocksångaren Tina Turner slog igenom som soloartist på 80-talet med hits som What’s Love Got to Do with It. Idag är hon 82 år och lever ett helt annat liv.
Annons
10 överraskande hollywoodpar du inte visste har varit ihopBrand logo
10 överraskande hollywoodpar du inte visste har varit ihop

Tina Turner är en av rockhistoriens största stjärnor. Med dunderhits som The Best, What’s Love Got to Do with It och Bond-ledmotivet Goldeneye har hon varit internationellt älskad och erkänd under flera decennier.

Men bortom framgångarna har Tinas tillvaro kantats av flertalet tunga tragedier och på senare år har hon dragits med livshotande hälsoproblem. Stjärnans liv levs idag lång bortanför strålkastarna.

Övergavs som barn av föräldrarna

Tina Turners flicknamn var Anna Mae Bullock. När hon var liten separerade föräldrarna och lämnade henne som 13-åring åt sitt eget öde.

– Jag var inte ledsen över det. Det var bara ett faktum att mina föräldrar inte brydde sig så mycket om mig. Min mamma ville inte ha mig från början. Hon var på väg att lämna min pappa när hon blev gravid med mig, har Tina Turner sagt i en intervju med Rolling Stone.

– När de väl drog var det som om de alltid hade varit borta.

tina och ike turner 1975
Tina och Ike Turners äktenskap varade i 16 år. Här är de fotograferade ihop 1975.

Den tunga staren på livet hindrade inte Tina från att jaga sina drömmar. I samband med att hon på 60-talet träffade sin första make, musikern Ike Turner, tog hon det idag så välkända artistnamnet och tillsammans bildade de gruppen The Ike & Tina Turner Revue.

Misshandlades av första maken Ike Turner

tina turner 1978
Tina turner på scenen 1978.

Efter hits som Honky Tonk Women, Come Together, I Want to Take You Higher och River Deep, Mountain High kom det fram att Ike var drogmissbrukare och utsatte Tina för grov fysisk misshandel. 1978 skildes de.

Annons

– Jag fick ingenting. Inga pengar, inget hus. Så jag sa: ”Jag tar bara mitt namn då”, har Tina förklarat många år senare.

tina urner och erwin bach
Tina Turner och make nummer två, Erwin Bach, 2005.

Under 80 och 90-talet hade Tina en strålande karriär som soloartist. Det skulle dröja till 2013 innan hon satsade på kärleken igen och gifte om sig, då med den tyska musikproducenten Erwin Bach.

Drabbades av cancer och njursvikt

Efter att Tina 2008 avslutat en jubileumsturné för att fira sina 50 år som artist, beslöt hon sig för att gå i pension. Det var tyst i några år tills 2013 då rapporter kom om att stjärnan fått diagnosen tarmcancer, samt drabbats av en stroke och njursvikt. Hon genomgick en canceroperation och fick ta emot en njure från sin make.

Tina Turner är buddhist och har sagt att hon inte är rädd för döden. I stjärnans memoarer som släpptes 2018 skriver hon:

Annons

”Jag började tänka på döden. Om mina njurar skulle ge upp och om det var dags för mig att dö, skulle jag kunna acceptera det. Det var ok. När det är dags är det verkligen dags. Jag hade inget emot tanken på att dö, men jag var orolig över hur jag skulle gå”.

Aktuell med HBO-dokumentären Tina

Ytterligare en tragedi inträffade 2019. Tina har fyra barn, varav den förstfödda tog sitt eget liv vid en ålder av 55 år. Sonen Craig Turner var utåt sett nykär och lycklig när det hände.

– Han var en introvert person, han var väldigt blyg, så jag hade ingen aning, förutom nu när jag tänker tillbaka på våra sista samtal och noterar en förändring. De sista gångerna vi pratade var samtalen annorlunda, och det visste jag inte förrän efter självmordet, sa mamma Tina till BBC News samma år.

tina turner och erwin bach 2018
Makarna på premiären av The Tina Turner Show.

Idag är Tina Turner 82 år och bor i Schweiz med maken. Hon är aktuell med dokumentären Tina på HBO. I filmen besöker hon och maken Broadway-premiären av hennes scenshow The Tina Turner Story.

– Den här dokumentären och föreställningen är ett avsked, säger hon enligt The Sun.

Källa: MSN Nyheter, Rolling Stone, BBC News

Foto: TT

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons