Här är årets vinterpratare i Vinter i P1 – hela listan

I Vinter i P1 får lyssnarnas egna favoriter bland sommarvärdarna återvända till studion och göra ett nytt program. Och när svenska folket själv får välja blir det ett brett spektrum av röster. Här finns allt från poeter till entreprenörer och präster.

Dagny kommenterar #metoo

När Dagny Carlsson, 105, gjorde sitt sommarprat var hon med bred marginal den äldsta sommarpratare någonsin. Inte illa för en kvinna som gick en datorkurs och började blogga 99 år gammal.

Därför är det också rent naturligt att hon nu, på lyssnarnas begäran, blir den äldsta vintervärden någonsin. Det verkar som att hennes livserfarenheter är en outsinlig källa till visdom som alla vill ta del av.

– I somras tog vi till oss hennes motto ”man ska inte gamla till sig”. I Vinter kommenterar 105-åriga Dagny bland annat MeToo-rörelsen, säger Bibi Rödöö, programchef för Sommar och Vinter i P1.

Reportern magda Gad vinterpratar. Bild: Mattias Ahlm/Sveriges RadioRapporterar från kriget

Förutom Dagny finns det en del garvade namn som vinterpratat förr. Bland annat skådespelaren Olof Wretling som gör sin sjätte omgång som vintervärd. Pastor Tomas Sjödin är också en favorit i repris och gör sitt femte vinterprat.

Journalisten Magda Gad rapporterar vanligtvis från världens krigshärdar. Ett jobb som i november gav henne Per Wendel-priset för ”orädd och hängiven” rapportering, skriver Expressen.

Här är årets vintervärdar i P1

25/12: Mia Skäringer Lázár, skådespelare, komiker, manusförfattare

26/12: Dagny Carlsson, bloggare

27/12: William Spetz, skådespelare

28/12: Tomas Sjödin, författare, pastor, föreläsare

29/12: Magda Gad, journalist

30/12: Emil Jensen, musik, artist, poet

31/12: Olof Wretling, skådespelare

1/1: Tommy Ivarsson, entreprenör

Artikeln publicerades först på Allers.