Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Här är årets vinterpratare i P1 – se hela listan

05 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Jul betyder Vinter i P1 och sköna stunder vid radion. På listan över 2019 års vintervärdar hittar vi både erfarna sommar- och vinterpratare och nya favoriter från i år.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under julen och nyårshelgen är det återigen dags för Vinter i P1 och nu har det avslöjats vilka som ska prata den här gången. Det blir både gamla favoriter med flera sommar- och vinterprat på sitt CV och de som höll sina första sommarprat nu i år.

Vinter i P1 har en lite mer brokig historia än Sommar-programmen. Redan 1969 sändes en variant av Vinter i P1 som sändes under fem år fram till 1974. Sedan dröjde det ända till 1991 när Jonas Gardell fick vinterprata på nyårsafton och sedan igen på juldagen 1993 när journalisten och kåsören Kjell Swanberg var vintervärd.

Vinter i P1 som vi känner det i dag startade 2008 och sedan 2011 är det Sveriges radios lyssnare som får önska vilka vintervärdar de vill höra. Man kan bara välja bland de som tidigare har varit sommar- eller vintervärdar.

Årets värdar för Vinter i P1 2019

I år har följande personer röstats fram och kommer att vara värdar för Vinter i P1:

Annons

25 december: Fredrik Lindström

Programledare, författare och komiker som tidigare varit sommarvärd tre gånger och vintervärd två gånger.

– Jag ska prata än en gång om julens historiska bakgrund, men allra mest om på vilket sätt vi moderna individualister omformat den här högtiden efter vår nutida livsstil och världsbild.

26 december: Stina Wollter

Konstnär, programledare och författare som i somras var sommarvärd första gången och då berättade om relationen till en åttaårig cancersjuk flicka.

– Jag har en dröm om att den som lyssnat plötsligt ska minnas hur det kändes när hen kunde bygga hela världar i sandlådan. Jag ska prata om möten i livet och konsten. Om den skapande människan.

27 december: Madeleine In Hwa Björk

Socionom som var lyssnarnas sommarvärd 2019 och som då pratade om det komplexa med internationella adoptioner.

– Ämnet är angeläget och vi är många som delar erfarenheten av att upptäcka att vår bakgrund är en annan än vi trodde. Några av dessa livsöden kommer jag att berätta om i mitt Vinter.

Annons

28 december: Caroline Farberger

Vd som var sommarvärd för första gången 2019 och då bland annat pratade om sin könskorrigering och de insikter om till exempel arbetslivet som det väckt hos henne.

– Som man och ledare på hög nivå kunde jag känna mig lite hotad när det prtades om inkludering och mångfald. Men det krävdes inte lång tid för mig som kvinna att inse att jag som man varit ohyggligt priviligerad. Mitt Vinter är en berättelse om ett uppvaknande som fler i näringslivet skulle må bra av.

29 december: Olof Wretling

Skådespelare och känd från humorgruppen Klungan och radioprogrammet Mammas nya kille. Han är den mest önskade vintervärden och har önskats fram inte mindre än sju gånger.

– Mitt Vinter i P1 skulle kunna tas för en skröna. In i tågkupén kliver Torgny Lindgren. Jag har egentligen talförbud efter att ha tappat rösten under en föreställning. Men så ringer Torgnys telefon: ”Hallå… ja, jag kan ta en kopp kaffet!” Eftersom dialekten pekar likt ett tumavtryck på den plats vi kommer ifrån, måste jag bara fråga om jag hört rätt: ”Ursäkta Torgny, sa du precis kaffet om kaffe?” Välkommen till vagn 12 och nattåget mot Stockholm.

Annons

30 december: Anders Hansen

Överläkare i psykiatri, föreläsare och författare som var sommarvärd för första gången 2019 och i höst varit aktuell med tv-programmet Din hjärna.

– Varför är vi som vi är mot varandra? Varför är det så viktigt för oss att tillhöra en grupp? Varför vill vi tro på vissa saker? Vad är det egentligen som händer där innerst inne i oss, i våra hjärnor? Det vill jag berätta om i mitt vinterprat.

31 december: Petra Mede

Skådespelare, komiker och programledare som tidigare varit sommarvärd två gånger och vintervärd en gång.

– Jag ska prata om 19-åriga filosofer och religiösa äppelfarmare. Om Grieg och Greg. Och om den där hisnande känslan som kan kan få av att leva.

1 januari: Johan Rockström

Professor i global miljövetenskap, forskare och föreläsare som var både sommar- och vintervärd 2015.

– Jag välkomnar alla som lyssnar – till Sanningens år 2020. Fem år efter att vi i Paris lovade att lösa klimatkrisen och antog FN:s Agenda 2030, rör vi oss fortfarande längs katastrofens väg. Nu har vi nått året då världen måste öka takten, vilket går för lösningarna finns där. Det blir en vetenskaplig resa där jag också biktar mig, upplyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution.

Vinter i P1 har premiär med Fredrik Lindström den 25 december 2019 klockan 13.00.

Foto: TT

Läs mer: 

Marie Nilsson Lind i Sommar i P1 – talar ut om systerns död

Sommar i P1: Molly Sandén talar ut om de mörka åren som artist

Annons