Happy Jankell om ansträngda relationen till pappa Thorsten Flinck

happy jankell
0:51

Efter reklamen: Happy Jankell 5 snabba om skräck

(0:51)

Slå på ljud

Annika Jankell och Torsten Flinck var ett av det tidiga 90-talets hetaste svenska kändispar. Under relationen fick de två döttrar, Félice, 29, och Happy, 28.

Redan under småbarnsåren förstod mamma Annika att hon levde som medberoende till Torsten Flinck som missbrukade alkohol och droger.

familjen jankell/flinck 2012

Systrarna Happy och Felicé tillsammans med mamma Annika Jankell och pappa Torsten Flinck 2012.

– När hans missbruk eskalerade så var jag ju den första att skydda honom och fasaden utåt. Och jag ville inte att någon skulle märka, har hon tidigare förklarat i podcasten Beroendepodden.

– För mig var det oerhört viktigt att skydda barnen från kaoset. Sen har jag inte alltid lyckats med det såklart. Barn är intuitiva och de känner av grejer, menade hon vidare.

När Annika och dottern Happy Jankell nu gästar TV4-programmet Renées brygga, berättar Happy om den ansträngda relationen till pappa.

Lever med ångest efter svår barndom

– Ångest är ärftligt och mamma har varit befriad från det medan pappa har haft mer av det. Jag tror både att jag har det i generna och att det är saker man har varit med om och att det sätter spår, berättar Happy för programledaren Renée Nyberg, apropå att hon inte alltid lever upp till sitt lyckliga förnamn.

Renée frågar hur Happys pappa Torsten Flincks missbruksproblem har präglat henne.

– Det har såklart präglat min uppväxt. Där tror jag att det kanske var jobbigare som barn att vara så besviken och ledsen på någon, och samtidigt känna att man ömmade väldigt mycket och kände en stor kärlek. Att det var svårt att hantera, förklarar Happy.

– Om ens pappa har varit på löpsedlarna och det står hemska saker så ska man komma till skolan, det är klart att det inte är lätt som barn. Det är ingenting som någon kan lära en hur det är, för det är en unik situation såklart.

Happy Jankells råd till anhöriga

happy och félice jankell

Systrarna Happy och Félice Jankell har hållit ihop genom de svåra uppväxtåren.

Happy berättar hur hon nu insett att hon inte orkar gå runt och vara arg och besviken på sin pappa. Att skydda sig själv är hennes främsta råd till alla som lever med någon som har ett missbruk.

– Jag säger till alla jag träffar som har någon i sin närhet, oavsett om det är en förälder eller syskon eller kompis, som har problem. Man får göra vad man behöver för att må bra i den relationen, om man väljer att ha kvar den, säger hon.

– Jag vill ha en relation till min pappa. Om han inte svarar på ett halvår i telefon, då får det vara så. Jag kommer ändå tycka att det är väldigt trevligt när han ringer, istället för att svara ”Varför har du inte ringt?!”.

– Jag tycker att han är otrolig och det är min pappa, så det är fantastiskt i perioder när vi har mer kontakt. Sen går det långa perioder när vi inte hörs alls och då är det också okej, fortsätter Happy och menar att den inställningen har varit hjälpsam för henne.

Mamma täcker upp för pappas svek

Men ibland tar smärtan över. Happy berättar om gången då hon hade bestämt träff med pappa Thorsten – som inte dök upp.

– Jag hade gått och klippt mig och kände mig fin. Jag skulle träffa min pappa på stan och vi skulle äta lunch, han skulle bjuda mig. Så stod jag där och väntade och insåg att han svarar inte, och jag kände mig så dum i mina nyfönade lockar. Så ringer mamma av en slump och så jag fick äta lunch med henne istället.

– Den bilden är väldigt mycket hur det har varit i hela livet, konstaterar hon.

Happy beskriver mamma Annika Jankell som ”bäst i världen”.

– Jag kan inte ens leka med tanken på vem jag skulle vara utan henne. Hon är helt fantastisk.

Se Annika och Happy Jankells medverkan i avsnitt 3 av Renées brygga, på TV4 och TV4 Play onsdag kl 21.00.

Foto: TT