Hannah Graaf bryter tystnaden om mystiska operationen

För en tid sedan berättade Hannah Graaf, 41, att hon genomgått en operation. Men inte förrän nu har hon valt att berätta vad det var för ingrepp.

I en intervju med Amelia berättar nu Hannah att hon opererat bort livmodern.

När Hannah var tio år opererade hennes mamma bort livmoder och äggstockar efter att ha drabbats av cellförändringar och cancer i livmodern.

Sedan dess har hon uppmanat sina döttrar att ta prover för att kolla upp cellförändringar.

– Sedan jag fick Vida har jag haft så fruktansvärt mycket blödningar. Jag har stått i affären och trott att jag kissat på mig och fått sitta på plastpåsar i bilen. Det blödde som i rena Motorsågsmassakern. Att blöda konstant i de mängderna är inte roligt, berättar Hannah Graaf.

Hannah Graaf berättar nu om sin operation.

Hannah Graaf berättar nu om sin operation.

Hos gynekologen visade det sig att Hannah hade cellförändringar. Det var dock inte cancer. Däremot visade det sig att hon hade sjukdomen endometrios.

Hannah Graaf berättar att hon alltid haft stora smärtor vid mens och misstänkt att det kan handla om endometrios. När hon fick det bekräftat fattade hon ett beslut.

– Jag tänkte att jag är över 40 och fyrabarnsmamma, jag vill ändå inte ha fler barn. Så jag kan lika gärna ta bort livmodern, säger hon.

Smärta och tomhet

Det är vanligt att drabbas av en kortare depression efter den här typen av ingrepp. Trots rekommendationer från läkaren om att sjukskriva sig efteråt bokade Hannah in en resa till Marbella några veckor efter operationen.

– Jag fick avboka resan, förstås. Under operationen förlorade jag mycket blod och veckorna efteråt var några av de tuffaste jag upplevt. Jag var ledsen och upplevde en hormonell tomhet. Och smärtan … Jag upplevde gravidkänslor, sammandragningar – som att det ilade och krampade. Vilket inte är möjligt, för livmodern fanns ju inte kvar, säger Hannah Graaf.

Det dröjde länge innan nedstämdheten och tomheten gav vika. Hon opererade inte bort äggstockarna, men däremot livmodern vilket gör att blödningarna upphört.

Hannah Graaf har tidigare synts i realityserien Systrarna Graaf tillsammans med systern Magdalena.

Hannah Graaf har tidigare synts i realityserien Systrarna Graaf tillsammans med systern Magdalena.

Hannah Graaf berättar i intervjun att hon länge tvekat om att berätta om operationen då det känts som något mycket privat. Men hon vill inte att kvinnor ska lida i tysthet över dessa besvär.

Hon vill också ge ett råd till de kvinnor som överväger att operera bort livmodern.

– Vänta inte för länge! De flesta väntar tills de är i femtioårsåldern, men då hamnar man ju ändå snart i klimakteriet. Det är bättre att göra det i min ålder. Men var beredd på att det är jobbigt, både smärtsamt och emotionellt krävande, säger Hannah Graaf.

Foto: TT 

LÄS MER: 

Lena Dunhams ärliga ord om endometrios och att älska sin kropp

Endometrios: 5 saker alla borde veta om vanliga kvinnosjukdomen

Magdalena Graafs tårar – berättar om sonen Isaks bortgång