Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Han spelade Alfred i Emil i Lönneberga – så lever han i dag

30 nov, 2022 
https://image.mabra.com/image-7765384?imageId=7765384&width=1320&height=1320&cropw=97.22&croph=100&x=0&y=0
Ebba S. Dahlman
Holmlund/TT, Roger Tillberg/TT
Björn Gustafsson fick en dunderstart på karriären, efter rollen som den snälla drängen Alfred i Astrid Lindgren-filmerna om den busiga Emil.
Så ser livet för skådespelaren ut i dag!
Annons
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böckerBrand logo
7 oväntade saker du kanske inte visste om Astrid Lindgrens böcker


Skådespelaren Björn Gustafsson är en del av Astrid Lindgrens otroliga (och odödliga) kulturarv. Han spelade nämligen rollen som drängen Alfred i filmerna om Emil i Lönneberga.

Hur har han levt efter den ofattbara succérollen? Och hur lever han i dag?

Succérollen som Alfred i Emil i Lönneberga

I en intervju med Expressen från 2013 berättade Björn att han inte själv var förberedd på att filmerna om Emil skulle bli en sådan succé. Kändisskapet kom som över en natt.

Han avslöjade att han fick hjälp av kompisen Allan Edwall för att landa rollen, som i efterhand hade en avgörande påverkan på karriären. Allan spelade Emils arga pappa Anton i filmerna och har dessutom en stor roll i Astrid Lindgrens Rasmus på luffen, där han spelar Paradis-Oskar.

Annons

– Jag pendlade från hemmet i Bromma till inspelningen i Småland. I början var det mest helginspelningar. Under veckorna spelade jag revyer och teater, förklarade Björn för tidningen då. Han berättade vidare:

– Hela familjen flyttade ner till en gård utanför Katthult när jag spelade in. Vi bodde där under somrarna.

”Du och jag Alfred, du och jag”, säger Emil i ett känt citat ur filmen. Här sitter Björn Gustafsson [Alfred] och Jan Ohlsson [Emil] framför en brasa vid en inspelning.
”Du och jag Alfred, du och jag”, säger Emil i ett känt citat ur filmen. Här sitter Björn Gustafsson [Alfred] och Jan Ohlsson [Emil] framför en brasa vid en inspelning.

Efter skådespelarinsatsen i den, än i dag, mycket omtyckta filmen var karriären igång. Sedan dess har Björn gjort många stora roller, både på film och på teaterscenen.

Mest känd är han nog ändå för sin prestation som Dynamit-Harry i filmerna och mästertjuvarna i Jönssonligan. Han fick till och med en egen så kallad catchphrase i samband med rollen som den sprängtokiga Harry: ”Vilken jävla smäll!”.

Annons
Ulf Brunnberg, Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Björn Gustafson vid inspelning av en Jönssonligan-film.
Ulf Brunnberg, Gösta Ekman, Birgitta Andersson och Björn Gustafson vid inspelning av en Jönssonligan-film.

Så lever Björn Gustafsson i dag: ”Igenkänd fortfarande”

I dag lever Björn pensionärsliv tillsammans med hustrun Gisela Gustafsson. Han bor kvar i Bromma, utanför Stockholm. Han håller sig i form genom att jogga utomhus varje dag. Imponerande!

Trots att han pensionerat sig så tar han sig fortfarande an enstaka skådespelarjobb ibland. Bland annat år 2017 i en tv-produktion av Fröken Frimans jul.

Björn Gustafsson och hustrun Gisela på plats när Oscarsteatern firade 100 år 2006.
Björn Gustafsson och hustrun Gisela på plats när Oscarsteatern firade 100 år 2006.

Onsdagen, den 30 november, fyller Björn 88 år. Trots att det i dag gått över 50 år sedan filmerna om Emil spelades in, så är han fortfarande starkt förknippad med rollen. Han kommer för evigt att vara den älskvärda Alfred med hela svenska folket.

Annons

– Jag blir igenkänd fortfarande. Det är både på gott och ont. Ibland kommer det människor hem till mig och vill ha autografer. Och så får jag brev. När många kommer fram och säger: ”Dig känner jag igen” brukar jag säga, ”Nej, det kan jag inte tro.”

Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de utBrand logo
Se också: Astrid Lindgren-barnen idag – så lever de och så ser de ut

Foto: Holmlund/TT, Roger Tillberg/TT

Annons