Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Missa inte meteorregnet Perseiderna – nästa chans inte först 2126

10 aug, 2021 
Himlen underAA Perseiderna
Natten mellan 12 och 13 augusti har det spektakulära meterorregnet som störst aktivitet. Vid optimala väderförhållanden kan vi då få se otroliga ljusfenomen i himlen – uppemot 100 stjärnfall per timme!
Annons
5 vanliga resemyter de flesta av oss tror påBrand logo
5 vanliga resemyter de flesta av oss tror på

Det häftiga rymdfenomenet Perseiderna inträffar en gång per år men det är bara var 133:e år som Kometen Swift-Tuttle passerar vårt inre solsystem, mellan solen och Jupiter, och bjuder på ett extra häftigt fyrverkeri på himlen.

Så, mellan torsdag och fredag natt – åk ut en bit från stan där du kan se mycket himmel samtidigt med blotta ögat, ta med din käresta, en filt och njut av stjärnhimlen!

Kometen Swift-Tuttle skapar meteorregnet Perseiderna

Swift-Tuttle är en 26 kilometer bred komet och därmed det största objekt som regelbundet kommer nära vårt jordklot. Det är dock bara var 133:e år den åker förbi det inre solsystemet och skapar ett spår av stoft och småsten, som jordklotet just nu ofarligt kolliderar med. Sist var år 1888 och nu är det dags igen 2021. Nästa tillfälle inträffar inte först 2126 så se till att inte missa detta!

Annons

Då kan du se meteorsvärmen i Sverige

Perseiderna passerar Sverige mellan den 17 juli och 24 augusti i år, men natten mellan 12 och 13 augusti kan du om väderförhållanden tillåter se så mycket som 100 stjärnfall i timmen! Illustrerad Vetenskap rapporterar också att chansen att se ljusfenomenen detta år är extra god, då månen förväntas lysa svagt.

Ju större meteorstenarna är, desto tydligare syns strecken på himlen, berättar Peter Linde, docent i astronomi och ordförande i Svenska astronomiska sällskapet, till Omni.

– Vanligtvis är det millimetersmå korn. I mer sällsynta fall kan det vara större stenar som kan skapa mer spektakulära ljusfenomen, säger han.

Det viktiga för att öka chansen att se dessa häftiga himlafenomen är att du är ute när det är riktigt mörkt, annars ser du bara de största och ljusaste.

Kan stjärnfallen komma att slå ner mot jorden?

Man kallar detta i dagligt tal för stjärnfallsregn, egentligen är det dock små gruskorn från kometen som bromsas av atmosfären. Denna inbromsning innebär en sådan kraft att luften framför hettas upp och skapar ett ljus vi människor hinner uppfatta (och som ser ut som ett stjärnfall). Hettan som skapas gör också att gruskornet går sönder, varför det heller aldrig når marken – och således är helt ofarligt.

– Risken att den kolliderar med jorden är i princip obefintlig, intygar Peter Linde, för Omni.

Fler meteorregn att se i Sverige 2021

Här finns fler datum då häftig aktivitet på stjärnhimlen inträffar. Lista av Illustrerad Vetenskap.

  • Perseiderna - 17 juli - 24 augusti 2021
  • Orioniderna - 2 oktober - 7 november 2021
  • Tauriderna (norra) - 20 oktober - 10 december 2021
  • Leoniderna - 6 november - 30 november 2021
  • Geminiderna - 4 december - 17 december, 2021
  • Ursiderna - 17 december - 26 december 2021

Källa: TT/Omni, Illustrerad Vetenskap

Foto: TT

Annons