Gustav Mandelmann hyllar sin mamma: ”Hela mitt universum”

Det är sensommar i veckans avsnitt av ”Mandelmanns gård”. De mogna aprikoserna är ljuvligt solvarma och träden växer så det knakar efter den regniga sommaren. Marie och Gustav Mandelmann förbereder inför årets kräftskiva med att baka ljuvligt bröd och gör egna färskostar.

Men det blir också känslosamt när Gustav Mandelmanns mamma kommer på besök. Hon har tagit med sig ett helt gäng damer och herrar från sitt äldreboende till Djupadal på skånska Österlen.

– Jag är så glad för Gustav och det han är. Jag vill inte ha någon ingenjör eller biskop. Han har den där besattheten av naturen som jag själv har, så då har jag fått delta i det. Han själv är så lycklig och han gör människor så lyckliga. Jag är väldigt lycklig, säger Gustav Mandelmanns mamma i programmet.

Flydde från Egypten

Gustavs mamma hjälpte honom tidigt i livet till rätta i naturen och betyder väldigt mycket.

– När jag var liten var mamma hela mitt universum. Vi kunde sitta och diskutera, hitta myrstackar och göra upptäcksfärder i det lilla.

Läs också: Mandelmanns hyllar sina barn efter succén

Gustav Mandelmann kommer från en släkt som i princip har fått byta land varje generation. Den judiska familjen har tvingats fly flera gånger genom historien.

Gustavs pappa föddes i Kairo och träffades Gustavs mamma där som var svenska och jobbade på ambassaden. När det blev revolution flydde de till Sverige.

– Han lämnade sitt språk och bytte till ett helt främmande språk. Han ville rota sig i Sverige och glömma allt, säger Gustav Mandelmann.

”Var jätteensam”

När Gustavs pappa dog för några år sedan ville Gustav att han skulle få ett minnesträd. Men snart kommer han på att trädet redan finns. På Mandelmanns mark står ett ensamt havtornsträd som sedan decennier tillbaka är ett landmärke på Österlen.

– Havtornsvirke är galet starkt, varenda gren. Så var min pappa. Så det är det som är min pappa där uppe.

Läs också: Mandelmanns barn fick täcka upp på gården: ”Vi var ju helt slut”

Gustav sitter tyst en lång stund. Han blir ledsen och rörd över att tänka på sin pappa.

– Han var otroligt ensam på många vis. Han hade min mamma, men han var alltid jätteensam. Men pappa visste alltid på råd. Fortfarande så går jag upp där för att få kraft och sitter och funderar ”hur hade du gjort pappa?”.

Tar med mamma på tur

Efter en rundtur med alla damer och herrar i trädgården, tar Gustav med sin mamma uppåt fälten. På kullen mitt emot står det ensamma havstornsträdet.

– Jag känner att det räcker med det här, jag behöver inte mer. Jag är nöjd såhär. Du kan klistra in det här i hjärnan och tänka på det när min sista stund kommer. Då vill jag ligga under det där trädet, säger Gustavs mamma och pekar mot det ensamma trädet.

Gustav berättar att han är övertygad om att hans pappa vakar över dem och hjälper dem.

– Andra går till kyrkan och ber böner. Gustav går till trädet och ber sina, säger hans mamma.

Mandelmanns gård” sänds tisdagar kl 20.00 i TV4.

Artikeln publicerades först på Allas.se.