Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Greta Thunberg vikthånas i kinesisk media

26 maj, 2021 
Greta Thunberg med munskydd.
Greta Thunberg hånas för sin vikt i tidningen China Daily, artikeln har även fått spridning i övrig kinesisk media. Nu bemöter Thunberg fatshamingen “Det kommer helt klart med på min CV”, skriver hon bland annat på Twitter.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentarBrand logo
Greta återvinner Donald Trumps hånfulla kommentar

Det var förra veckan som artikeln där Greta Thunberg vikthånas publicerades i China Daily, en tidning som ägs av det styrande kommunistpartiets propagandaavdelning. Förutom att hon hånas för sin vikt anklagas Greta för att ljuga om vad hon äter.

”Hon säger att hon är vegetarian, men om man tittar på hur hon växer, så är hennes koldioxidutsläpp nog inte särskilt små”, skriver journalisten Tang Ge, enligt The Independent.

Greta ger svar på tal

Förutom att artikeln fått spridning i Kina har händelsen blivit omskriven i internationella medier, bland annat i brittiska The Independent och i amerikanska Vice. Artikeln har även nått Greta som bemöter skriverierna på sin Twitter.
”Att bli fat-shamad av kinesiskt statsägd media är en ganska konstig upplevelse, även med mina mått mätt. Men det kommer helt klart med på min CV”, skriver hon.

Miljöaktivisten och Kina har ett horn i sidan till varandra sedan tidigare bland annat efter att Greta kritiserade landet för deras utsläpp. I maj delade Greta en artikel i sociala medier som handlade om just de stora utsläppen och menade att Kina måste ta till drastiska åtgärder. Detta verkar inte ha landat i god jord i Kina och i China Daily’s artikel kallas hon hånfullt för “miljöprinsessan”.

Kinesiska användare på sociala medier har hakat på drevet mot Greta Thunberg. Bland annat skriver människor att hon har dubbelmoral som felaktigt klandrar Kina för stora utsläpp men som inte uppmärksammar problem på andra håll.

Det är inte första gången som Greta Thunberg blir attackerad av Kina. Det har även hänt tidigare när hon öppet visat sitt stöd för demokratiaktivisten Joshua Wong som har blivit fängslad för att ha organiserat illegala protester.

Annons