Greta Thunberg om kändisarmötena: "Blir så ytligt"

Greta Thunberg Sommar i P1 2020.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

”Jag skulle egentligen sommarpratat förra året, men det kom lite annat emellan. Så jag tänkte att mitt sommarprat skulle handla om det där som kom emellan.”

Så presenteras Greta Thunbergs sommarprat i den officiella listan, och ja, det där som ”kom emellan”, det var bland annat dubbla havsseglatser, tal i FN, nominering till Nobels fredspris, utmärkelsen till årets person av Time Magazine – och det är bara några av nedslagen.

Det kommer Gretas Sommar i P1 att handla om

Att hon planerar att vika sitt sommarprat åt sin hjärtefråga klimat och miljö förvånar nog ingen.

– Självklart tar jag chansen att prata så mycket som möjligt för att försöka öka kunskapsnivån, så folk får veta saker som är avgörande att veta. Men jag kommer att väva in det i historier som jag varit med om själv, berätta om möten jag varit med om, samtal och förklara olika resonemang, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Det senaste året har Gretas populäritet och räckvidd ökat något enormt. Hon har nu över 17 miljoner följare i sociala medier. Hon har också frotterat sig med så väl politiska ledare som Barack Obama, Justin Trudeau – och påven, till kändisar som Arnold Schwarzenegger och Leonardo DiCaprio. Eller rättare sagt, de har frotterat sig med henne. För Greta är inte särskilt lättimponerad. Hon berättar att många ringer henne och vill ses, men hon tackar nej till nästan alla.

”Har inget intresse av att träffa såna personer”

– Jag personligen har inget intresse av att träffa såna personer, säger hon till Aftonbladet. Jag har Asperger, jag tycker inte att möten som inte leder nån vart är särskilt roliga. Det blir bara småprat och så blir det så ytligt. Personligen skulle jag helst avstå från att träffa de här människorna.

Hon skrattar till.

– När de hela tiden ringer och: ”Vi kanske bara kan hänga en dag?” eller så. Och jag tänker: ”Men varför ska vi göra det?” Då skulle jag mycket hellre vilja vara med mina hundar eller nånting.

Samtidigt kan hon se nyttan i det, i och med den kändisfixering vi lever i, där kändisarnas plattformar är så stora. Om de skulle föregå med gott exempel och exempelvis sluta flyga för att sända en tydlig signal att vi befinner oss i en kris och att vi måste förändra vårt beteende, skulle det förändra sättet vi ser på klimatkrisen ganska mycket, menar Greta.

Hon tycker heller egentligen inte att möten med politiker och företagsledare ger särskilt mycket. Det är via opinionen och debatten hon vill öka insikten och engagemanget.

– Folkbildning och krisinsikt, det är det jag försöker skapa, säger Greta.

Och ett sommarprat är det perfekta plattformen för det, och för en person som Greta. Hon slipper folkmassorna och har utrymme att vara sig själv. Greta Thunbergs Sommar i P1 sänds på midsommardagen, lördag 20 juni kl 13:00 i P1.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/TT

LÄS MER:

Greta Thunberg: Jag tror jag har drabbats av coronavirus

Greta är inte ensam! Här är 8 flickor som förändrat världen

Malena Ernman om dottern Greta Thunbergs psykiska ohälsa

Mer innehåll från MåBra
Dela på: