Greta Thunberg är Årets person enligt Time Magazine

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Greta Thunberg har utsetts till Årets person av den prestigefyllda amerikanska tidskriften Time Magazine. Utnämningen gör att hon nu ingår i en imponerande skara människor, som till exempel Winston Churchill, Elizabeth II, John F Kennedy, Barack Obama och Angela Merkel.

– Jag är väldigt tacksam, hoppas att det kommer att hjälpa rörelsen, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter efter tillkännagivandet.

Tidskriften ger henne utmärkelsen för att hon visar på hur mäktig ungdomen är och för att hon i år fått världen att förstå något som man egentligen har vetat under en längre tid. Klimatförändringarna kom inte som en överraskning.

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg till Time Magazine.

Se också10 saker du kan göra för klimatet redan i dag.

Greta Thunberg skapade ordet Klimatstrejk

Greta Thunbergs klimatkamp började i det lilla under sensommaren 2018 då hon helt ensam började strejka utanför riksdagen i Stockholm. Det var bara hon och skylten ”Skolstrejk för klimatet”. Under de senaste 16 månaderna har hon hållit tal i FN och inspirerat över fyra miljoner människor att strejka tillsammans med henne för klimatet. Hon är inte längre ensam.

Det är inte så att Greta Thunbergs framgångar med klimatstrejkerna har gått världen förbi. Bara på senaste tiden har vi kunnat se henne som gigantiska målningar på husväggar och hon har på sin USA-resa träffat massor av kända personer som har uppmuntrat hennes arbete. Författaren Margaret Atwood har jämfört henne med Jean D’Arc och en stor amerikansk ordbok utnämnde ”klimatstrejk” till årets ord 2019.

Greta Thunberg som muralmålning i San Fransisco.

Greta Thunberg som muralmålning i San Fransisco.

Greta Thunberg har aspergers syndrom

Time beskriver Greta Thunbergs storhet så här:

”Thunberg är 16, men ser ut som 12. Hon har oftast sitt ljusbruna hår flätat i två flätor med mittbena. Hon har Aspergers syndrom vilket betyder att hon inte har samma känslomässiga register som många av dem hon möter. Hon tycker illa om folkmassor, struntar i kallprat och pratar i raka och okomplicerade meningar. Hon kan inte bli smickrad eller distraherad. Hon är inte imponerad av andra människors berömmelse och hon har inget intresse i sitt eget växande kändisskap.

Men det är just de här egenskaperna som har hjälpt henne att bli en global sensation. Medan andra ler för att lätta upp stämningen, tittar Thunberg tillintetgörande. När andra pratar om hopp repeterar Thunberg den obestridliga vetenskapen: haven kommer att höjas, städer kommer att sjunka och miljoner människor kommer att lida”.

Foto: TT, Time Magazine

Läs mer:

Det här googlade vi mest på 2019

7 sätt att ta dig genom julen med gott klimatsamvete

Redaktionens tips
Dela på: