Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Masha Amini – och 10 andra tjejer som förändrat världen

08 mar, 2020 UPPDATERAD 06 mar, 2023
Anne Frank, Greta Thunberg och Malala Yousafzai.

I över 80 iranska städer pågår just nu en revolution, efter det att Mahsa Amini tragiskt misshandlats till döds av moralpoliser. Hennes öde är på alla sätt och vis helt fruktansvärt, men förhoppningsvis kan det hjälpa till att förbättra levnadsvillkor för flickor och kvinnor i Iran framöver. Här är åtta andra minst sagt modiga tjejer som på ett eller annat sätt förändrat världen.

Annons

Masha Amini var en vanlig kurdisk kvinna, bosatt i staden Saqqez i kurdiska provinsen av Iran, som inte önskade annat än att få leva sitt liv så som hon ville. Enligt nyhetssajten NZZ, finns bilder på henne online där hon har på sig rött läppstift, dansar i färgstarka klänningar och har håret utsläppt. Hon motsatte sig slöjtvånget som råder i landet, något som kom att kosta henne livet – och starta en revolution.

Person håller upp lapp med bild på Masha Amini med texten ”We are all Masha Amini”

Här listar vi andra flickor, tjejer och kvinnor – som på ett eller annat sätt förändrat världen.

Greta Thunberg

2020 blev vår svenska klimataktivist Greta Thunberg utsedd till ”Person of the Year” av den amerikanska tidskriften Time magazine. Hon fick utmärkelsen för att hon visar på hur mäktig ungdomen är och för att hon i år fått världen att förstå något som man egentligen har vetat under en längre tid. Klimatförändringarna kom inte som en överraskning.

Annons
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

– Vi kan inte fortsätta leva som om det inte finns någon morgondag, för det finns en morgondag. Det är allt vi säger, säger Greta Thunberg till Time Magazine.

Och visst är det otroligt att en då 16-åring kunde få världens ledare att lyssna i en så viktig politisk fråga – men Greta är inte den enda minderåriga person gjort verklig skillnad i världen. Här listar vi andra barn och ungdomar som visat ett engagemang som påverkat vuxna och skapat en förändring.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai.
Malala Yousafzai i Paris i juli 2019.

Malalas öde och kamp lämnade nog ingen oberörd. Hon föddes i Pakistan, där flickors rätt till utbildning inte är självklar, något hon stod upp mot och ville förändra. Som 15-åring blev hon skjuten i huvudet 2012, av talibaner som inte uppskattade hennes åsikter. Hon överlevde mot alla odds och fortsatte kampen – nu ännu mer kraftfull efter att historien fått spridning i världen och hon fick stöd av många av världens ledare.

Annons

2014 blev hon som 17-åring den yngsta någonsin att mottaga Nobels fredspris. Idag studerar hon på Oxford University i London.

Bana-al Abed

Bana al-Abed.
Syriska Bana al-Abed.

Den syriska flickan startade ett Twitter-konto 2016, då var hon 7 år gammal. Där beskrev hon allt som hände i krigets Aleppo. Hon beskrev livet för en vanlig familj i det krigshärjade landet, med hunger, bomber och rädslan för att varje dag kunde bli hennes sista. Hon twittrade även direkt till presidenterna i Ryssland, USA och Syrien. Syriska regimen stämplade hennes konto som propaganda.

I slutet av december 2016 blev flickan och hennes familj evakuerade till Turkiet, där de lever med uppehållstillstånd idag. 2018 publicerade hon och hennes mamma boken ”Hallå världen” om deras upplevelser.

Anoyara Khatun

Ayonara Khatun.
Ayonara Khatun. Foto Instagram/@theprincessball

Anoyara föddes i en fattig del av Indien, West bengal och tvingades börja arbeta som hembiträde i New Dehli när hon var 12 år gammal. Hon lyckades rymma tillbaka till sin by och sedan dess har hon jobbat för barns rättigheter i landet. Nu jobbar hon med Rädda Barnen och har ett nätverk i över 80 byar med målet att informera barn och unga om deras rättigheter, i ett försök att sätta stopp för trafficking, barnäktenskap och barnarbete.

Annons

Hon har blivit inbjuden av FN som barn-representant för Indien, deltagit i FN-forum och träffat förre generalsekreteraren Ban Ki-Moon, människorättsaktivisten Nadia Murad och miljardärerna Bill och Melinda Gates.

Melati och Isabel Wijsen

Systrarna Wijsen.
Systrarna Wijsen.

De indonesiska systrarna var bara 10 och 12 år gamla när de startade organisationen ”Bye bye Plastic bags” 2013, efter att under hela sin uppväxt sett Balis stränder fulla av plastskräp, särskilt under högsäsongen. De använde sig av namninsamlingar, strandstädningar och hungerstrejk för att få Balis guvernör Made Mangku Pastika att lyssna. Guvernören lovade ett plastfritt Bali till 2018, något som inte riktigt infriats, men systrarna fortsätter sin kamp.

Idag har Bali förbjudit engångsplast, och Indonesien har som mål att minska det marina skräpet med 70 procent till år 2025. Systrarna har blivit utsedda till några av världens mest inflytelserika tonåringar av Forbes, Time Magazine och CNN. I dag finns organisationen ”Bye bye Plastic bags” på 28 platser i världen, alla leds av unga.

Emma González

Emma Gonzalez.
Emma Gonzalez kämpar mot det väpnade våldet i USA,

Emma överlevde en masskjutning på hennes skola Marjory Stoneman Douglas High School i Florida i februari 2018, då 17 personer dödades och 15 skadades. Efter det startade hon och flera andra överlevare en kamp för att få slut på det dödliga skjutvapenvåldet. Hon var med och grundade fonden ”Never Again MSD” som har som mål att få strängare vapenlagar i USA.

Annons

Hon höll ett rörande tal under demonstrationen March for our Lives 24 mars 2018. Efter demonstrationerna oh ungdomarnas kamp gick ”Marjory Stoneman Douglas High School Public Safety Act” igenom i Florida samma månad.

Samantha Smith

Samantha Smith.
Samantha Smith på presskonferens i Moskva 1983.

Hon har kallats ”Amerikas yngsta ambassadör” och spelade en stor roll i att mjuka upp relationerna mellan Ryssland och USA under Kalla kriget. Vad hon gjorde var att skriva ett brev till generalsekreterare. i sovjetiska kommunistpartiets centralkommittés politbyrå – Jurij Andropov. I brevet skrev hon, 10 år gammal, att länderna kunde leva i fred, sida vid sida. Brevet tog sig hela vägen till en sovjetisk dagstidning där det publicerades.

Samantha med familj bjöds senare in att besöka Sovjet och Andropov, och hon spred senare sitt budskap om fred även till Japan. Tragiskt nog dog Samantha bara 13 år gammal 1985 i en flygkrasch, men har hyllats genom bland annat ett monument i Ryssland.

Anne Frank

Anne Frank.
Anne Frank dog i koncentrationslägret 1945.

Den judiska flickan Anne Franks dagböcker har blivit klassiker i hela världen och översatta till mer än 60 språk, och är en påminnelse om en av de mörkaste tiderna i modern historia – andra världskriget. Vi får en insyn i livet hos en familj som gömmer sig från förföljelse på grund av deras tro och utseende.

Annons

Hon föddes 1929 i tyska Frankfurt-am-Mein och dog i ett koncentrationsläger 1945. Det var hennes pappa som lät publicera hennes dagböcker i efterhand.

Ruby Bridges

I november 1960 blev då sexåriga Ruby Bridges den första afroamerikanska eleven att integrera en grundskola, i USA. Trots konstant utsatthet, glåpord och hån slutade hon aldrig eller vände sig tillbaka mot mobbarna. Hon blev en symbol för en dag då medborgerliga rättigheter tog ett stort kliv, och idag är hon grundare av Ruby Bridges Foundation, vilken på olika sätt jobbar för att få slut på rasism och fördomar.

Claudette Colvin

Rosa Parks blev 1955 en symbol för medborgarrättsrörelsen, efter att ha vägrat lämna sin sittplats på bussen åt en vit passagerare. Inte lika många känner till Claudette Colvin, som inte var en erkänd aktivist, men som gjorde samma sak nio månader tidigare. Då var hon 15 år gammal – och gravid.

Källor: Aftonbladet, NZZ, Omvärlden, People, Good Housekeeping, Womens History, Historiskan.
Foto: TT
/Instagram/Womenshistory.org

Annons