Glögg – gott och värmande men ofta syndigt sött

Tre glas med glögg

Nu är det inte långt kvar till årets första glöggbjudning. Den sötstarka drycken med doft av kanel, nejklika och russin ... Få saker associeras så starkt med advent och juletider som den älskade glöggen.

Varje år berikas utbudet av nya sorter och smaker, vad sägs till exempel om Gin & Tonic glögg eller älgörtsglögg? Men flera av de populära glöggsorterna är extremt söta. De finns de sorter som innehåller nästan en fjärdedel socker, upp mot 200 gram per liter dryck. Då kan vi komma ihåg att det dagliga rekommenderade intaget är 25 gram socker per dag.

Skillnad på vitvinsglögg och rödvinsglögg

Hur skiljer sig sockerhalten mellan de olika varianterna? Generellt innehåller den vita eller ljusa glöggen lite mer socker än den röda. Alkoholhalten kan också spela in när det kommer till hur mycket socker glöggen innehåller, men även bland den alkoholfria glöggen är det en stor variation mellan de olika sorterna.

Men visst ska vi njuta av glöggen även denna jul - så länge vi är medvetna om sockergraden.

Glöggsorter och sockerinnehåll

Gloggsorter 2021

Sötaste glöggen är God Juls glögg med nästan en fjärdedel socker. En variant med betydligt mindre är Tegnèr & Sons vinbärsglögg.

Från sex gram socker till uppemot 22 gram socker per 100 gram. Det betydande skillnad beroende mellan de olika sorterna. Om du är en storkonsument av glögg kan det vara bra att välja en sort med lite lägre sockerhalt.

Exempel på glöggsorter med sockerinnehåll. Högst sockerinnehåll överst:

God Jul Glögg, ekologisk och alkoholfri, innehåller 22,3/100 ml

Blossa Vinglögg innehåller 16,9g/100 ml

Morbergs starkvinssglögg innehåller 15,3g/100 ml

Blossa starkvinsglögg innehåller 14,1g/100 ml

Kronovals svartvinbärsglögg innehåller 12,2g/100 ml

Tegnèr & Son, torr ekologisk vinglögg, innehåller 6,2/100 ml

Källa: Systembolaget

Bild: Systembolaget, TT